Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nieprzerwany dostęp do witryny
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
eccocce
Witam!

Obsługuję stronę, którą musi być dostępna nieprzerwanie dla klientów, mniej więcej podobne wymagania, jak strony banków.
Orientujecie się jakie rozwiązania są stosowane, aby zapewnić nieprzerwany dostęp?
Wiadomo, jak klientowi padnie serwer DNS, to i tak nie uzyska połączenia. IP chyba zawsze kieruje na jedną konkretną maszynę i tego chyba nie da się ogarnąć na tym poziomie, tylko dopiero na poziomie maszyny, która stoi pod IP można wybierać, czy uruchamiamy stronę na serwerze A, B, czy C i dalej z jakiej bazy korzystamy itp...
Domyślam się, że musi następować replikacja między serwerami i bazami wg. jakiś ustalonych reguł. Co zarządza tego typu replikacjami?
No cóż, myślę, bo coś wymyślić trzeba. Z góry dzięki za wszelkie formy naprowadzenia na wartościowy temat.

Pozdrawiam!
com
Nie do końca jest dla mnie jasnę czego od nas oczekujesz, rozumiem że chodzi Ci o uptime serwera? jest wiele dostawców, którzy zapewniają je na bardzo wysokim poziomie 99%, bo zasadniczo to na serwerach stosowane są macierze RAID, które odpowiadaja za powielanie danych miedzy dyskami i to miedy nimi jesteś przełączany, w zależnosci jaką technologie zastosowano...
llukasz
Z tego co wiem 1and1 stosuje georedundancję dla hostingów wirtualnych

Nie wiem jak z ich jakością, bo nigdy nie korzystałem, ale wydaje się, że taka opcja daje pewne dodatkowe bezpieczeństwo

A tak ogólnie - nawet banki mają wpadki gdzie serwisy wysiadają w ciągu dnia na kilka godzin bez zapowiedzi - nie przejmowałbym się na Twoim miejscu aż tak - ja korzystałem z dziesiątek serwerów i może raz do roku albo nawet rzadziej miałem sytuację, że serwery padały
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.