Nie byłem w stanie zawrzeć wszystkiego w tytule tematu więc kilka słów odnośnie szczegółów..
Chciałbym zrobić na stronie taki 'mechanizm':

tj. po rejestracji użytkownika i np. przy pierwszym wejściu użytkownika do swojego panelu, owy user powinien mieć możliwość wybrania wartości z comboBoxa i zapisania jej lub wprowadzenia nowej wartości do textLine i zapisania jej . (na początku comboBox powinien być ustawiony na pustą wartość). Następnie użytkownik powinien wybrać sobie jakąś wartość z comboBoxa lub dodać własną o ile nie znajdzie porządanej na isniejącej juz liscie..
Akutalnie jestem na etapie, że po wprowadzeniu nowej wartości przez użytkownika jest ona zapisywana w odpowiedniej tabeli i "przypisywana" danej osobie.. Natomiast nie wiem za bardzo jak wykonać taki myk, że jak user już ustawi jakąś wartość to po wejściu do swojego panelu ma ona zostać 'automatycznie' ustawiona na comboBoxie.. (tzn. powinna być jakoś zczytywana z bazy informacja, że właśną tą wartość posiada user..)
Jak to u mnie wygląda od strony kodu:
(pewnie to dopiero zacząć całości wymaganego kodu..)
<form action="" method="POST"> Wybierz klub z listy : <select name="club" id="club"> <option value=""></option> { } ?> </select><br /> Dodaj nowy klub: <input type="text" name="club" id="club"/><br /> <td><input type="submit" value="Zapisz"/></td> <td><input type="hidden" name="submitClub" value="1"/></td> </form>
<?php { $GLOBALS['TEMPLATE']['content'] = $form; } else { $user->clubName = $_POST['club']; $user->insertClub(); } ?>
Z góry dzięki a każde wskazówki (dotyczące temtu)..