Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ustawianie i odczyt własnych parametrów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
damianooo
Witam,

W aplikacji potrzebuję ustawiać różne parametry np:
- min wartość
- max wartość
- ilość aktywnych towarów

jak mogę zrobić żeby móc te parametry gdzieś ustawiać i następnie w dowolnym miejscu aplikacji odczytywać ? ...

zmianę wyobrażam sobie w ten sposób że bedzie tag <select> z listą rozwijalną, po wybraniu wartości i kliknięciu przycisku Save zostanie parametr zmieniony.
Następnie w dowolnym miejscu programu chciałem pobrać sobie to co wcześniej gdzieś indziej zapisałem ...

Dodam tylko że nie chcę tego zapisywać w bazie danych ani gromadzić w jakimś pliku. Nie chcę również zapisywać tego w sesji .

Można to zrobić ?
sowiq
Kolego, jeśli nie chcesz tej informacji zapisywać, to w jaki inny sposób chciałbyś ją przechowywać?
damianooo
właśnie myślałem o jakiejś Magii PHP , lub dostępnych technologiach internetowych, które mogłyby w tym pomóc

ok to w takim razie zapytam inaczej ponieważ pewnie nie ma szans żeby to inaczej przechowywać, tak myślałem zresztą.

Jak takie dane najlepiej przechowywać ? W pliku czy w bazie danych.
Jeśli w bazie to jaką strukturę tutaj zastosować żeby móc optymalnie zmieniać wartości.

Czy tak :

tabela: "parameter"
pola: "name" i "value"

?

Chciałbym wiedzieć jak to się robi w nowoczesnych aplikacjach. Tylko tak jak mówiłem zależy mi na tym aby był do takich parametrów jakiś select (pole combobox/lista rozwijalna) , gdzie po wybraniu opcji następowałaby aktualizacja wybranego parametru.
nospor
Cytat
Czy tak :

tabela: "parameter"
pola: "name" i "value"

?
Tak, to jest dobra struktura.

Cytat
Tylko tak jak mówiłem zależy mi na tym aby był do takich parametrów jakiś select (pole combobox/lista rozwijalna) , gdzie po wybraniu opcji następowałaby aktualizacja wybranego parametru.
A jak ty to potem sobie będziesz wyświetlał i zarządzał to naprawdę zależy tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni.
dzastin
Można podziałać z web storage, jeśli to są dane, które nie muszą być zbyt mocno zabezpieczone.
http://www.w3schools.com/html/html5_webstorage.asp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.