Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML][HTML][PHP]Lista prezentów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
toczek13
Cześć

Szukam tego wszędzie ale nigdzie nie ma prostego rozwiązania.

Zadanie: Mam listę 50 prezentów które chciałbym wyświetlić na stronie i dać odwiedzającym możliwość zarezerwowania prezentu.

Chodzi o banalne rozwiązanie najlepiej bez żadnych baz stąd myślałem o trzymaniu danych w pliku tekstowym.

Rozwiązanie ma być dostępne dla ludzi starszych więc wszelkie logowania odpadają.

Całość funkcjonalności to prezent i obok przycisk "Rezerwuj" jak się go wciśnie to prezent wypada z listy albo zostaje oznaczony jako zarezerwowany.

Czy ktoś może dać jakieś rady?
krzysiekk
hi
a jak bez bazy bedziesz wiedział kto zarezerwował i co ?

chyba ze tak

masz tablice z prezentami

$a = array('mikser','lodowka');

i jak ktoś kliknie prezent to go zapisujesz do pliku ze wybrany ,

a przy wyswietleniu sprawdzasz czy w pliku nie ma produktu z tablicy jak niema to wyswietlasz.
Michael2318
Baza danych znacznie uproszczy zadanie.
Potrzebujesz tabelę w bazie danych z mniej więcej taką strukturą:
Cytat
| ID_PREZENTU | NAZWA_PREZENTU | ZAREZERWOWANY_PRZEZ |
| 1 | Kwiatek dla męża | 2 |
| 2 | Czekoladka dla wnuka | 4 |

Przy czym, system logowania też by się przydał bo nie wiem w jaki inny sposób chcesz identyfikować kto jest kim (w powyższym przykładzie - czym uzupełnisz pole 'zarezerowany_przez' nie majac logowania - tabeli z userami i ich ID)?
jakis_login
Jeśli chcesz to zrobić na plikach płaskich to musisz dane rozdzielić jakimś separatorem np. średnikiem czyli przykładowo jeden plik by odpowiadał za dane klientów a drugi za prezenty ale jest to 100 razy więcej zachodu niż miałbyś to zrobić na bazie np. mysql.
toczek13
Dziękuje za wasze opinie.

Tak jak wspominałem to ma być banalna rzecz.
Nie muszę wiedzieć kto co zarezerwował bo to w końcu prezenty "wystarczy przycisk.

Jak zrobię to udostępnię darmowo rozwiązanie w sieci bo tego po prostu nie ma a wiem że ludzie szukają.

Co sądzicie o stworzeniu pliku lista.csv
W środku będzie

Prezent1; link1;wolny
Prezent2;link2;wolny
...

Jakie po kolei funkcje musiałbym użyć żeby zrobić stronę która?

Wyświetli lisę prezentów i status. (taki select tylko że z pliku)

Po kliknieciu przycisku "Rezerwuj" zmieni wpis na zarezerwowany (jak zrobić przycisk, akcję i funkcję zmiany ostatniego wiersza wybranego prezentu, przeładowanie strony z nowym statusem)

Michael2318
Jeśli decydujesz się na przechowywanie danych w pliku i nie potrzebujesz informacji kto co zarezerował to wystarczy Ci nawet zwykły plik .txt, dane możesz zapisywać obojętnie jak, może być tak jak podałeś, może być tak:
Cytat
Prezent1/Link1/Wolny
Prezent2/Link2/Wolny

Jeden pies, byle by był separator jakiś (w tym wypadku '/') i potem przypisujesz to jako string do zmiennej:
  1. $ciag = file_get_contents('plik.txt');

Na końcu explode, najpierw po łamaniu linii (\n) - dostajesz tablice z wszystkimi wynikami o danym prezencie. Następnie bazując na wyżej stworzonej tablicy, znowu explode, tyle że teraz wrzucasz juz swoj separator (w moim przypadku będzie to '/', w Twoim ';').
jakis_login
Dodam tylko, że pliki typu txt lub csv to raczej mało bezpieczny sposób, może lepiej dać dane w pliku .php z odpowiednią funkcją na początku pliku - nie jest to rewelacyjne zabezpieczenie ale wydaje mi się, że lepsze niż zwykły pliku txt czy csv
toczek13
Stworzę zatem csv ze średnikami ale jeszcze przypomnę się z 2gą częścią pytania tak żeby wiedzieć czego szukać:

Jakie po kolei funkcje musiałbym użyć żeby:

Wyświetlć z pliku lisę prezentów i status. (taki select tylko że z pliku)
Po kliknieciu przycisku "Rezerwuj" zmieni wpis na zarezerwowany (jak zrobić przycisk, akcję i funkcję zmiany ostatniego wiersza wybranego prezentu, przeładowanie strony z nowym statusem)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.