Witam!
Mam blade pojęcie na temat php i mysql, ale rzuciłem się na temat napisania formularza do wypełniania umów. Napisałem sam formularz i połączyłem go z bazą (nawet zapisuje dane), ale nie piszę, żeby się pochwalić - pojawiły się problemy:
1. Na początku nie myślałem o bazie więc kiedy w formularzu (index.php) podałem <form action="umowa.php" method="post">, zmienne zapisywały się w gotowym dokumencie umowa.php. Kiedy już postanowiłem zapisywać jednak dane w bazie, musiałem adres zmienić na index.php, bo inaczej zmienne przekazywały wartości do umowa.php, ale nie zapisywały się w bazie.
2. Postanowiłem zatem wydobywać dane z bazy w posatci listy rekordów, więc napisałem lista.php, który pokazuje rekordy z bazy. Nie mam jednak zielonego pojęcia jak z konkretnego rekordu zrobić link do pliku umowa.php wypełnionego danymi z tego właśnie rekordu. Tak, żebym mógł wreszcie wyświetlić wypełnioną umowę i ją wydrukować.
Czyli chodzi o:
1. Jak konstruuje się taki link <a href="umowa.php?id i co dalej, żeby wypełnił umowę danymi tylko z tego rekordu?
2. Za pomocą jakiej funkcji wypełniać konkretne miejsca danymi w umowie?
3. Czy jest jakiś sposób, żeby jednak przycisk "wypełnij umowę" kierował na umowę i jednocześnie zapisywał dane w bazie (form action="umowa.php")?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.