Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]książka adresowa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
finito
Normalnie udzielam się na innym forum, ale postanowiłem przyjść tutaj (po raz pierwszy), bo mam spory galimatias.

Nie wrzucę moich kodów źródłowych tutaj,bo są prze ogromne i zrobiłbym bałagan. Moge wysłać razem z bazą danych osobie zainteresowanej na priv albo mailem. Chyba mailem będzie prościej.

Rzecz w tym, że poprawiłem już bardzo dużo błędów z podręcznika MySql, PHP i Apache dla każdego,
autor: Meloni wydanie 3. Jednak mimo to, cały czas wywala mi błędy w stylu:"Undefinied index "id_glowny" albo undefinied index "typ" i takie tam. Chodzi po prostu o to, że nie mam już do tego siły i dlatego wręcz błagam o pomoc.

Swoją drogą jest to karygodne, żeby w podręczniku za 70 zł były takie błędy w składni.

Jeśli chodzi o dodawanie i usuwanie rekordów, nie mam problemów, wszystko chodzi cacy. W związku z tym wydaje mi się, żę w bazie danych też chyba strukturalnych błędów nie ma, skoro poprzednie rzeczy poprawnie działały.

Dla rozjaśnienia sytuacji: poprzednie kody działały, ale potem zapisałem je od nowa i na podstawie podręcznika zacząłem je modyfikować. No i zaczeły się jaja....Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Evinek
http://bit.ly/UT2SID
finito
Prawdę mówiąc, czułem, że to musi być jakiś logiczny błąd.

Wrzuciłem w odpowiednie miejsce: if (isset($_GET["id_glowny"])) {} i już mi tych błędów nie wywala.
Błędów nie ma, ale teraz z kolei mi rekordów nie dodaje oraz nie uzupełnia. Ale coś musiałem gdzieś na krzaczyć. Ja się załamię.
Damonsson
Nie dodaje i nie uzupełnia, bo nadal masz niezdefiniowane przykładowo $_GET["id_glowny"]

A w zapytaniu mysql pewnie odwołujesz się do $_GET["id_glowny"] , które jest puste.
finito
Cytat(Damonsson @ 16.12.2012, 15:06:47 ) *
Nie dodaje i nie uzupełnia, bo nadal masz niezdefiniowane przykładowo $_GET["id_glowny"]

A w zapytaniu mysql pewnie odwołujesz się do $_GET["id_glowny"] , które jest puste.

Myślę, że muszę coś wyjaśnić. W pliku wybierzwpis mam na samym końcu takie coś:

1. <a href=\"dodajwpis.php?glowny_id=$_POST["wybrany_id"]\">dodaj dane</a>

Zatem w pliku wybierzwpis muszę zastosowac $_get["glowny_id"]. To tak a propo ogolnego zamieszania id_glowny i glowny_id.

Chodzi o to, że z kolei w tabelach mam index id_glowny.

A teraz, w jaki sposób zdefiniować ten $_GET["id_glowny"] ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.