Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Administracija czatu - koncepcija ogólna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
guest123
Dobry, pisze czat w php, chciał bym zrobić modelacije na nim z pozycij zalogowanego użytkownika - Admina. Czyli usuń, edytuj wiadomość. Ale nie wiem jak do tego podejść w kwestij technicznej, tzw do odwołania się do konkretnego postu na czacie. Tzw. planuje zrobić w DB w tabeli użytkownik kolumne "status", if("status"==admin), wtedy wyświetli się temu użytkownikowi po prawej, "usuń", "edytuj". Ale nie wiem jak zrobić by te przyciski/linki odwoływały się do konkretnej wiadomości
Damonsson
Jak będziesz usuwać poprzez link to daj coś w stylu <a href="xxxx/delete/1"> gdzie '1' to id konkretnego posta. id posta pobierasz z bazy selectem. A usuwasz sobie DELETE where id = to id z linka.
guest123
Cytat(Damonsson @ 15.12.2012, 13:37:46 ) *
Jak będziesz usuwać poprzez link to daj coś w stylu <a href="xxxx/delete/1"> gdzie '1' to id konkretnego posta. id posta pobierasz z bazy selectem. A usuwasz sobie DELETE where id = to id z linka.

Dokłądnie myślałem o czymś takim, ale jestem świerzy w tym i nie wiem dokłądnie jak obsłużyć to "xxxx/delete/1", jak odnieść się do paramerty które wywołąją by były zaimplikowane w innym skrypcie usuwającym wiadomość. Jak je pobrać? To już o czyste zagadnienie techniczne chodzi
Damonsson
na przykład GETem wysyłasz i odbierasz

link domyślnie w takiej postaci xxxx/delete?id=1

i na stronie której masz kasowanie możesz pobrać sobie tak:
echo $_GET['id'];

Albo jak chcesz przez jeden link usuwać i edytować to podajesz 2 parametry w linku:

xxxx/admin.php?action=delete&id=1
xxxx/admin.php?action=edit&id=1

a później tylko
if($_GET['action'] == 'delete)
to robisz zapytanie z delete
a jak edit to robisz zapytanie z update

Oczywiście trzeba to odpowiednio zabezpieczyć.
wNogachSpisz
Zamiast tworzyć sztuczny identyfikator lepiej posłużyć się naturalnym.
Np. identyfikator użytkownika połączony z czasem wysłania/odebrania wiadomości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.