Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zsumowanie w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
deadwheel
Moze nazwa tematu nie jest zbytnio trafna ale nie wiedzialem jak inaczej to napisac wiec opisze to tutaj.Posiadam 2 tabele
tabela comments
- commentID
- parentID
- type
tabela news
- newsID
- headline
- poster
- date

I teraz potrzebuje wyswieltic newsy wdg najbardziej komentowanych i nie wiem zbytnio jak to zrobic . Potrzebuje zsumowac rekordy w comments o danym id i wyswietlic je wdg najwiecej komentowanych i wyswietlic tytul autora i date.

Oto kilka rekordow z bazy zeby bardziej bylo wiadomo ocb

commentID parentID type
1 1 news
2 1 news
3 1 news
4 2 news

newsID headline poster date
1 fdfsdfsfs fdsfsd data
2 fdsfsdfsf gfgfgg data

parentID oznacza poprostu idnewsa

Z gory dziekuje za pomoc
JoShiMa
Zrób zapytanie, które będzie sumowało komentarze po ID newsa. Następnie to potraktuj jako podzapytanie które wstawiasz w klauzuli FROM (Zamiast nazwy tabeli) i zapytaniem wyciągnij MAX
thek
Nie wiem czy nie prościej będzie połączyć komentarze do newsów, potem grupować po id newsa i uporządkować po liczbie komentarzy malejąco. Pogrubienia zrobione celowo smile.gif
djgarsi
  1. SELECT comments.parentID, COUNT(comments.parentID) FROM news WHERE news.active='1' GROUP BY comments.parentID ORDER BY COUNT(comments.parentID) DESC

Pisane tak na szybko (sprawdź czy to zadziała u ciebie, bo miałem podobny problem i coś na tej zasadzie u mnie działało.)
deadwheel
Chyba mniej wiecej wiem o co chodzi ale mam problem zrobilem sobie takie zapytanie do komentarzy:
  1. SELECT parentID, COUNT( * )
  2. FROM ws_U7a_comments
  3. GROUP BY parentID

i jest prawie wszystko ok ale nie wiem jak zrobic aby pokazywalo od najwiekszego COUNT bo gdy tutaj na koncu zapytania dam DESC to mi wypisze wdg najwyzszego parentID a nie wdg COUNT i nie wiem jak pozniej mam pobrac informacje z tabeli news wdg tego zapytania powyzej
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.