Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTTP]Pobranie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Poczatkujacyyo
Witam, mam pytanie dotyczące http...

Czy jeśli wysyłam dane na strone to czy przez tą drugą strone muszę je jakoś pobrać? Proszę o pomoc mniej więcej jak się za to zabrać.
lobopol
Jeżeli nie chcesz nic z nimi robić to nie.
Poczatkujacyyo
Chciałbym wysłać dane "ile osób online jest" przykładowo i na drugiej stronie wyświetlić. Metoda HTTP_POST będzie odpowiednia do tego?
lobopol
Najprościej wysyłasz curlem żądanie z jakimiś parametrami (get/post) z jakimś kodem zabezpieczającym (np. sha1('asdsadsad'+wartość wysyłana). Po drugiej stronie przechwytujesz takie żądanie i sprawdzasz czy kod się zgadza. Jeżeli tak zapisujesz w dane w pliku/bazie/cache-u, na stronach które mają tą wartość wyświetlić po prostu je wyświetlasz po pobraniu z bazy/pliku
jaslanin
rozumiem że strona A ma ileś odwiedzających i chcesz o tym poinformować stronę B. I nie chodzi Ci o odbieranie danych od użytkownika.

Najlepiej by było, o ile to możliwe wykorzystać system który będzie współdzielił dane pomiędzy kilkoma stronami. Jest to proste jeżeli są one na jednej maszynie i może korzystać ze wspólnej bazy danych, systemu cache np. memcache itp, czy mieć dostęp do pliku który będzie dostępny dla obu stron.

Innym sposobem są systemy które łączą się z systemem używanym na obu stronach np. dwie strony mają tę samą bazę danych, systemu cechującego np. memcached itp.

Przesyłanie metodą POST, jest to moim zdaniem ostateczność gdy inne opcje są niemożliwe. Głównie ze względu na to że jest to najbardziej problematyczne. Protokół HTTP ma taką cechę, że jest stateless czyli nie zapamiętuje on stanu w którym się znajduje (każde żądanie nie jest wiązane z poprzednim, zapisywanie stanu można dopiero symulować przez cookies lub sesje w urlu). Czyli to że prześlesz do drugiej strony POST nie spowoduje, że sama z siebie liczba odwiedzających zostanie zapamiętana. Dopiero musisz taką daną zapisać na drugiej stronie do bazy danych, pliku itp. Dodatkowo przesyłanie danych musisz zabezpieczyć.

Dodatkowo każdy system ma tendencję do rozrastania się, i liczba koniecznych postów będzie bardzo szybko rosła wraz z wzrostem liczby stron.
Poczatkujacyyo
Chodzi o to, że chciałbym uniknąć połączenia z bazą danych(oczywiście moja główna strona będzie z niej korzystać - ale nie te "pozostałe). Chodzi o to, że będę miał ok 5 lub więcej stron, z których będę chciał pobrać liczbe uzytkowników online (będzie to liczba - z każdej strony je wyślę do mojej głównej strony) i mam własnie kłopot jak się za to zabrać, moge z każdej strony normalnie http_pot wysłać liczbe do mojej głownej strony, gdzie wszystkie dane sumuję i wyświetle gdzieś na stronie? Jeśli tak to prosiłbym o jakąś pomoc jak się za to zabrać. Mam książke o php również lecz tam nei ma nic o tym z tego co widzę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.