Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: TEXTAREA onfocus onblur
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
fate
Używam takiego kodu do inputa że po wcisnieciu znika tytul i wraca jezeli pole jest nadal puste i uzytkownik kliknal w cos innego nawet go zrozumiemialem oprocz tego onekeyup na koncu ale zerkne co to jeszcze.

CODE
<input type="text" name="autor" size="32" value="Autor" onfocus="if (this.value == this.defaultValue) {this.value = '';}"
onblur="if (this.value == '') {this.value = this.defaultValue}" onkeyup="keyUp();" /><br />

Chciałbym zrobić to samo dla TextArea ale tam jest Tag Otwierajacy i Domykajacy a tekst znajduje się miedzy nimi, jak uzyskac taki sam efekt? co_jest.gif
kokers
Dokładnie tak samo, tylko onfocus w <textarea> a treść pomiędzy czyli:

1. <textarea onfocus="if (this.value == this.defaultValue) {this.value = '';}"
  2. onblur="if (this.value == '') {this.value = this.defaultValue}" onkeyup="keyUp();">Autor</textarea>​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
kamil4u
Cytat
Chciałbym zrobić to samo dla TextArea ale tam jest Tag Otwierajacy i Domykajacy a tekst znajduje się miedzy nimi, jak uzyskac taki sam efekt? co_jest.gif

Na przyszłość tylko dopowiem, że z reszty takich elementów można pobrać "zawartość" za pomocą .innerHTML
fate
no rzeczywiście działa to a próbowałem juz cos w ten deseń ale na poprzedniej podobnej wersji kodu i nie trybiło mi.
Dzieki

Jeszcze jedno:

CODE
<textarea class="news" name="tresc" maxlength="1024" rows="5" onfocus="if (this.value == this.defaultValue) {this.value = ''; style.color='#000';}" onblur="if (this.value == '') {this.value = this.defaultValue; style.color='#aaa';}" onkeyup="keyUp();">Treść komentarza.</textarea><br />

dorobiłem tu zmianę koloru, standardowo jest szary a przy wpisywaniu komenta jest czarny. Niestety po wcisnieciu submita RESET zostaje czarny kolor. onreset mi nie zadziałał albo cos robie źle, z tego co wyczytalem na wc3chools zrozumialem ze dziala tylko dla form a on chyba nie obsluguje koloru czcionki. da się fixnąć questionmark.gif

drugie pytanie czy w tym fragmencie style.color='#aaa'; zamiast podawać kolor #aaa który zdefiniowałem w stylach da sie wpisac cos w stylu this.deafault.value zeby było elastyczniej. nerdsmiley.png ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.