Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Optymalizacja - Jak zrobić pomijanie plików przy powtórnym ładowaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lamcpp
Jaki jest sposób na pomijanie elementów przy powtórnym załadowaniu strony? jaki kod należy wpisać na stronę, bądź co zmodyfikować by przy kolejnym ładowaniu strony pomijało elementy?
Podobno pomijanie elementów przy powtórnym załadowaniu strony przyspiesza jej wczytywanie i jest zalecane podczas optymalizacji strony stąd moja ciekawość jak to zrobic
tab
nie mam pojecia jak zrobic takie cos, jedyne co mi przychodzi do głowy to użycie ajaxa, do przeładowania tylko tej czesci strony, ktora sie zmieni. wtedy całe formatowanie pozostaje jakie było i zaoszczedzamy na czasie
Damonsson
Chodzi Ci o cache? Jeśli tak to kluczowe słowo do wpisania w google, już masz.
bostaf
Cytat(lamcpp @ 14.10.2012, 22:37:16 ) *
Jaki jest sposób na pomijanie elementów przy powtórnym załadowaniu strony? jaki kod należy wpisać na stronę, bądź co zmodyfikować by przy kolejnym ładowaniu strony pomijało elementy?
Podobno pomijanie elementów przy powtórnym załadowaniu strony przyspiesza jej wczytywanie i jest zalecane podczas optymalizacji strony stąd moja ciekawość jak to zrobic

Przy wymuszonym refreshu (takim z CTRL+F5) cała zawartość się ładuje (łącznie z obrazkami, skryptami JS załączanymi z sekcji HEAD i arkuszami CSS), bo wymuszony refresh to polecenie dla przeglądarki żeby tak zrobiła.
Nie jestem pewien, czy o to Ci chodzi, ale właśnie każdy taki dodatkowy plik zwiększa czas ładowania.Fajnie to pokazuje Firebug w zakładce Sieć. Te pliki nie przeładowują się podczas normalnego nawigowania. Ale można je zoptymalizować pod kątem czasu ładowania się zawartości: o ile to możliwe ograniczyć liczbę skryptów JS i arkuszy CSS (np: wpakować wszystkie do jednego), w przypadku "gotowców" (np: jQuery) używać ich wersji "mini" (skompresowany kod), skorzystać z mocy jaką daje mod_deflate Apache'a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.