Witam. Dopiero zaczynam swoją przygodę z tworzeniem dynamicznych stron internetowych, na razie przeczytałem i przeanalizowałem kilka kursów programowania PHP dostępnych w internecie.
W ramach ćwiczeń postanowiłem samodzielnie stworzyć prosty skrypt z wykorzystaniem biblioteki Excel Reader. Działanie programu ma polegać na przetworzeniu studenckiego planu lekcji dla całego wydziału, na taki dla pojedynczych grup. Skrypt jak najbardziej działa, do momentu aż muszę odczytać dane z połączonych komórek. Wtedy okazuje się, że jednak jestem jeszcze słabym programistą i nie umiem odczytać zajęć dla połączonych grup. Zamieszczam obrazki, które pomogą zobrazować mój problem:

Połowa planu dla całego wydziału:

Plan dla grupy a, który działa tak jak powinien:

na razie bez CSS. To że wyświetla się plan dla grupy c, zamiast a, to nie problem, poprawię to później.

A tak wygląda plan dla grupy d:

A to fragment kodu, który wykorzystuje do odczytu danych z komórek:

1. <?php
  2. error_reporting(E_ALL ^ E_NOTICE);
  3. require_once 'excel_reader2.php';
  4. $data = new Spreadsheet_Excel_Reader('trp_ps.xls',true,"iso-8859-2");
  5. $wyb=$_POST['grupa'];
  6. echo "plan dla grupy: $wyb <br />";
  7.  
  8. echo $data->val(8,$wyb);

i pierwszy wiersz z planu wynikowego

1. <tr>
  2. <td></td> <td>Poniedziałek</td> <td>Wtorek</td> <td>Środa</td> <td>Czwartek</td> <td>Piątek</td>
  3. </tr>
  4. <tr>
  5. <td>8:15</td> <td><?php echo $data->val(6,$wyb)?></td> <td><?php echo $data->val(21,$wyb)?></td> <td><?php echo $data->val(36,$wyb)?></td> <td><?php echo $data->val(51,$wyb)?></td> <td><?php echo $data->val(66,$wyb)?></td>
  6. </tr>
  7. <tr>

Nie muszę koniecznie dostać gotowego rozwiązania, wystarczy że ktoś wskaże mi odpowiednie środki albo naprowadzi mnie na właściwe tory. Oczywiście jestem otwarty na konstruktywną krytykę.

Link do biblioteki excel-reader: http://code.google.com/p/php-excel-reader/