Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Data i czas
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
czasownik
Wszystko jest dobrze póki nie będzie niedzieli bo tego dnia wyskakuje błąd
Notice: Undefined offset: -1 in C:\xampp\htdocs\admin\czas.php on line 7

Mam wrażenie, że nie chce przeskoczyć znowu na poniedziałek i dlatego wypluwa mi ten błąd.

Mam taki kod.

1. <?php
  2.  
  3. $czas=date("H:i");
  4. $dni=array('Poniedziałek','Wtorek','Środa','Czwartek','Piątek','Sobota','Niedziela'); //tworzymy tablicę z nazwami dnia tygodnia
  5. $miesiace=array('Stycznia','Lutego','Marca','Kwietnia','Maja','Czerwca','Lipca','Sierpnia','Września','Października','Listopada','Grudnia'); //tworzymy tablicę z nazwami miesięcy
  6. $dzien=date('d'); //wczytujemy aktualny dzień w postaci dwucyfrowej
  7. $dn=$dni[date('w')-1]; //przypisujemy do zmiennej element kryjący się pod numerem takim samym jak numer dzisiejszego dnia (w)
  8. $mc=$miesiace[date('n')-1]; //przypisujemy do zmiennej element kryjący się pod numerem takim samym jak numer teraźniejszego miesiąca (n)
  9. $rok=date('Y'); //wczytujemy aktualny rok w postaci czterocyfrowej
  10.  
  11. ?>

Jak się tego wyzbyć ? smile.gif
ixox
W manual-u date pisze:
date('w) Liczbowa forma dnia tygodnia - 0 (dla Niedzieli) aż do 6 (dla Soboty).
Więc skoro dziś jest niedziela (czyli 0) to odejmując 1 indeks tablicy $dni wynosi -1.
rozwiązanie:
  1. $dni=array('Niedziela','Poniedziałek','Wtorek','Środa','Czwartek','Piątek','Sobota'); //Przesuwam Niedziela na początek i teraz ma indeks 0
  2. echo $dn=$dni[date('w')]; //Nie odejmuje 1.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.