Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wybór języka programowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
james8
Witajcie,

zostałem poproszony o napisanie aplikacji typu ERP i zastanawiam się nad wyborem języka dla tego projektu.

Aplikacja może być webowa lub tradycyjna desktopowa. Zależy mi aby była szybka, i bezpieczna w pierwszej kolejności pomyślałem o JAVIE, fajerwerkach Microsoftu .NET, a także o PHP.
Wg. mnie z ww. technologii chyba najciekawsze jest JAVA, ponieważ Visual Studio sporo kosztuje i nie wiem jakie są warunki pisania aplikacji opartych o MsSQL, a PHP chyba tak średno....

Proszę o Wasze opinie na ten temat i zapraszam do dyskuzji.
mmmmmmm
Tylko .NET. Środowisko w wersji Express jest free. Aplikacje w nim napisane możesz sprzedawać komercyjnie bez żadnych ograniczeń. Świetnie współdziała z MS SQL Server w każdej wersji - od Compact Edition (plikowa), przez Express Edition (darmowa) po Enterprise.
PHP to raczej tylko WWW.
A Java, hmmm, szkoda słów.
james8
Cytat(mmmmmmm @ 3.09.2012, 10:37:48 ) *

Dlaczego? Wiele firm pisze w Java i poleca ją jako alternatywę dla Microsoftu.

Odnośnie Visual Studio jaki język polecasz C++, C#, Basic? Mam już doświadczenie z C++, oraz php (jeśli to w czymś pomoże).

!*!
Cytat

Koledze mmmmmmm proponowałbym zapoznać się co to jest ERP.

james8 - wszytko zależy od ... rozmiaru firmy do jakiej to potrzebujesz, od tego co konkretnie chcesz zaimplementować, samo ERP jest dość rozległe. Określ pierw to wszytko, bo dyskusja zaraz rozwinie się na wojnę pomiędzy PHP vs reszta świata...

Osobiście polecałbym PHP do małych firm, bo niby czemu nie? Taka aplikacja web z ajax może być całkiem przyjemna do bardzo podstawowych zadań. Dla średnich i dużych? Java (jeśli multiplatforma) lub .NET jak masz pewność że to ma działać tylko pod windows.
bpskiba
Proponuję zacząć od silnika bazy danych. Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale darmowy mssql express obsługuje maksymalnie 1G RAM, a poważniejsze wersje kosztują taczki pieniędzy. Do tego licencja na system operacyjny z nielimitowaną ilością użytkowników następne taczki.
Czy coś się ostatnio zmieniło??

Odnośnie szybkości i bezpieczeństwa:
Źle napisana aplikacja będzie powolna i podatna na ataki na każdej platformie.

Zadajmy pytanie autorowi wątku: W jakiej technologii potrafisz to dobrze napisaćquestionmark.gif

@ !*! czemu dla dużych aplikacji php ma być gorsze?questionmark.gif Allegro napisane jest w php i jakoś działa...
!*!
Cytat
Do tego licencja na system operacyjny z nielimitowaną ilością użytkowników następne taczki.
Czy coś się ostatnio zmieniło??

Chciałbym.

Cytat
Źle napisana aplikacja będzie powolna i podatna na ataki na każdej platformie.
@ !*! czemu dla dużych aplikacji php ma być gorsze? Allegro napisane jest w php i jakoś działa...

I to "jakoś" jest kluczem wink.gif bez dodatkowych informacji od autora wątku, nie ma co gdybać. Nie napisałem że się nie nadaje, po prostu solidnego ERP w samym PHP nie widzę.
james8
Witajcie Panowie,

Wybaczcie mi, że od razu nie napisałem więcej szczegółów.

Chodzi o system magazynowo-handlowy z podstawową funkcjonalnością: obsługa magazynów, kontrahenci, towary, wbudowany prosty crm wystawianie faktur, etc Wiadomo oprogramowanie musi być intuicyjne.

Absolutnie nie chcę aby dochodziło do konfliktów zwolenników php i "reszty świata", rozwarzam różne rozwiązania i zależy mi aby poznać opinie osób programujących w różnych językach.

EDIT:

Cytat(bpskiba @ 3.09.2012, 14:14:25 ) *
Zadajmy pytanie autorowi wątku: W jakiej technologii potrafisz to dobrze napisaćquestionmark.gif

Znam na poziomie średnio zaawansowanym c++, podstawy javay, i php (html, css biegle).
toffiak
Podstawy javy to za mało aby pisać, c++ już lepiej pod warunkiem że potrafisz projektować GUI.
Projekt nie jest szczególnie zaawansowany ale wymaga od Ciebie łatwości w poruszaniu się w wybranej technlogii, wszystkie technologię które znasz na poziomie poczatkującym powinieneś odrzucić, chyba że masz czas na eksperymenty.

Czy projekt wymaga od Ciebie aby był napisany od zera ?, może warto zastanowić się nad istniejącymi rozwiązaniami.
james8
Cytat(toffiak @ 3.09.2012, 19:54:46 ) *
Podstawy javy to za mało aby pisać, c++ już lepiej pod warunkiem że potrafisz projektować GUI.
Projekt nie jest szczególnie zaawansowany ale wymaga od Ciebie łatwości w poruszaniu się w wybranej technlogii, wszystkie technologię które znasz na poziomie poczatkującym powinieneś odrzucić, chyba że masz czas na eksperymenty.

Czy projekt wymaga od Ciebie aby był napisany od zera ?, może warto zastanowić się nad istniejącymi rozwiązaniami.

Powiem tak, pracować jako programista nie pracowałem, i na pewno nie jestem biegły w tej dziedzinie, ale jestem ambitny i wytrwały potrafię przerobić książkę dotyczącą jakiegoś języka w krótkim czasie.

Taka aplikacja też super złożona nie musi być pod względem programistycznym, GUI + SQL
bpskiba
Pisz w php.
Moim zdaniem napiszesz coś, co bardzo szybko straci wydajność. Będzie działać na kilku tysiącach rekordów aby lawinowo zwolnić.
Wtedy zaczniesz szukać problemu i może to naprawisz....
Obsługa magazynów i fakturowanie wcale nie są proste. WZ, PZ, stany na koniec miesiąca, korekty, rejestry VAT,magazyny ilościowo,magazyny wartościowo, przyjmowanie i wydawanie towarów z wsteczną datą, inwentaryzacje....
Do tego zamykanie okresów, archiwizacja....
Napisanie i wdrożenie z rozwiązaniem problemów wieku niemowlęcego u potrwa rok lub więcej. Najprawdopodobniej będzie to również niekończąca sie historia gdyż "Pani Basia z księgowości" co miesiąc będzie mieć nową zachciankę.
Ty natomiast gdy skończysz pisać będziesz już wiedział, że to powinno być napisane zupełnie inaczej, bo narobiłeś bzdur i najlepiej byłoby zacząć zupełnie od nowa, więc pochwalić się nie ma czym.

.....że tak powiem..... znam to z autopsji. Zapewne wielu z forumowiczów również przyzna się do tego smile.gif
Spawnm
Cytat
Powiem tak, pracować jako programista nie pracowałem

Proponuję abyś najpierw gdzieś popracował i dopiero się bierz za średnie/większe projekty.
Na obecną chwilę spróbuj napisać jakiś prosty cms i szukaj roboty wink.gif
james8
Cytat( @ 3.09.2012, 20:35:10 ) *
P
Napisanie i wdrożenie z rozwiązaniem problemów wieku niemowlęcego u potrwa rok lub więcej. Najprawdopodobniej będzie to również niekończąca sie historia gdyż "Pani Basia z księgowości" co miesiąc będzie mieć nową zachciankę.
Ty natomiast gdy skończysz pisać będziesz już wiedział, że to powinno być napisane zupełnie inaczej, bo narobiłeś bzdur i najlepiej byłoby zacząć zupełnie od nowa, więc pochwalić się nie ma czym.

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że kod który będę tworzyć będzie stale wymagał uaktualniania, a także z tego że potem będe widzieć co zrobiłem źle - ale w końcu człowiek uczy się na błędach.
scanner
PHP się wbrew pozorom świetnie nadaje do takich aplikacji - jakby nie patrzeć pod podstawa działania mentaxu.Rzecz w tym, że aby wszystko miało ręce i nogi, trzeba się nieco napracować.
irmidjusz
ERP da radę napisać na bazie PHP.
james8
Cytat(scanner @ 3.09.2012, 22:17:55 ) *
PHP się wbrew pozorom świetnie nadaje do takich aplikacji - jakby nie patrzeć pod podstawa działania mentaxu.Rzecz w tym, że aby wszystko miało ręce i nogi, trzeba się nieco napracować.

Scanner czy mentax to Pańska firma? Oglądnąłem realizacje robią wrażenie, bardzo ciekawe.
olszam
PHP, js, frameworki, DB i inne badziewia stojące po stronie przeglądarki oraz dobrana baza danych, można zrobić prawie wszystko. Jak to ma byc dla firmy projekt to z bazą danych chyba najlepiej postgresql wybrać nam na uczelni tak truli że firmowe projekty powinny być w postgresie robione bo jest bardziej wydajniejszy niż mysql ale różnicy nie ma w pisaniu tyle że w php do funcki zamiast mysql się pisze pgsql no i w bazie jak robi się klucz to musi być identyfikator serial a reszta tak samo jak w mysql, znasz c++ to z php żadnych problemów nie powinno być podobnie się pisze a nawet łatwiej, html i css masz opanowane to interfejs nie będzie problemem zrobić a jak załapiesz jeszcze frameworki to ułatwi ci pracę przy pisaniu kodu. Jak masz może gotową bazę to porób jakieś proste działające skrypciki, które zrobiła to co trzeba a potem ewentualnie modyfikować do interfejsu i jakieś dodatki porobić. No może i to bezsens co mówię bo z php od roku się bawię dla siebie, ale od profesora z uczelni co sporo w tym siedział to takie rzeczy nam mówił. A co do opinii mysql to nie uważam że jest zły bo sam z niego korzystam tylko tak nam profesorek się wypowiedział bo korzysta tylko z postgresa.
james8
Cytat(olszam @ 3.09.2012, 22:40:16 ) *
PHP, js, frameworki, DB i inne badziewia stojące po stronie przeglądarki oraz dobrana baza danych, można zrobić prawie wszystko. Jak to ma byc dla firmy projekt to z bazą danych chyba najlepiej postgresql wybrać nam na uczelni tak truli że firmowe projekty powinny być w postgresie robione bo jest bardziej wydajniejszy niż mysql ale różnicy nie ma w pisaniu tyle że w php do funcki zamiast mysql się pisze pgsql no i w bazie jak robi się klucz to musi być identyfikator serial a reszta tak samo jak w mysql, znasz c++ to z php żadnych problemOlów nie powinno być podobnie się pisze a nawet łatwiej, html i css masz opanowane to interfejs nie będzie problemem zrobić a jak załapiesz jeszcze frameworki to ułatwi ci pracę przy pisaniu kodu. Jak masz może gotową bazę to porób jakieś proste działające skrypciki, które zrobiła to co trzeba a potem ewentualnie modyfikować do interfejsu i jakieś dodatki porobić. No może i to bezsens co mówię bo z php od roku się bawię dla siebie, ale od profesora z uczelni co sporo w tym siedział to takie rzeczy nam mówił. A co do opinii mysql to nie uważam że jest zły bo sam z niego korzystam tylko tak nam profesorek się wypowiedział bo korzysta tylko z postgresa.

Olszam to ciekawe, jesteś drugą osobą która poleca mi Postgresa, mógłbyś uzasadnić dlaczego Postgress a nie MySQL?

Mój znajomy też pracuje na tym silniku oraz w Clarionie i bierze za aplikacje bajońskie sumy.
bpskiba
Cytat(scanner @ 3.09.2012, 22:17:55 ) *

Pewnie, że się nadaje, a w dodatku ma wiele zalet!!!
olszam
Cytat
Olszam to ciekawe, jesteś drugą osobą która poleca mi Postgresa, mógłbyś uzasadnić dlaczego Postgress a nie MySQL?

Mój znajomy też pracuje na tym silniku oraz w Clarionie i bierze za aplikacje bajońskie sumy

Powodem jest profesor z uczelni, który jak hipnotyzer wpoił nam to do głowy i na każdych zajęciach dawał jakiś argument że najlepszy do tego jest postgresql. Ja nie pracuje w żadnej firmie, książek nie kupuję tylko kursy online. Jedyne moje doświadczenie to na studiach nauka + nauka w domu. Jak wcześniej się wypowiedziałem ja korzystam z mysql i robię projekty dla siebie puki co. A wskazówki do robienia projektów dla firm to tylko co profesorek powiedział na wykładach.
mmmmmmm
Cytat(olszam @ 3.09.2012, 22:40:16 ) *
... że firmowe projekty powinny być w postgresie robione bo jest bardziej wydajniejszy niż mysql ale różnicy nie ma w pisaniu tyle że w php do funcki zamiast mysql się pisze pgsql no i w bazie jak robi się klucz to musi być identyfikator serial a reszta tak samo jak w mysql...

Chyba niewiele z tych zajęć wyniosłeś dla siebie...
PostgreSQL a MySQL to niebo a ziemia. Funkcjonalnie nie ma w oóle co porównywać... Aktualnie pracuję z oboma systemami przy różnych projektach. Abstrahując od błędów MySQL (mnóstwo), to MySQL zaczyna się dławić przy ok 5 mln rekordów. PostgreSQL zaczynał zwalniać na tabeli ok 100 mln rekordów (tabela miała 20Gb, więc nie mogła być wzięta do RAMu).
W pierwszym poście napisałem tobie o MS SQL, bo sam to napisałeś - byłem przekonany, że wiesz co piszesz... Bez tej sugestii poleciłbym postgreSQL-a. Na MS SQL pisałem projekty ERP (w C#) zwązane z produkcją (MES, APS, MRP) - radził sobie bardzo dobrze.
olszam
Cytat
niestety niewiele bo gostek był zwolennikiem w tych językach co pisał a na resztę wyklinał jak to potrafi się zepsuć czy coś. Ja raczej będę robić tylko w MySQL, jak przyjdzie czas na inne bazodanowe to się ich poduczę.
james8
Cytat(mmmmmmm @ 3.09.2012, 23:55:31 ) *
PostgreSQL a MySQL to niebo a ziemia. Funkcjonalnie nie ma w oóle co porównywać... Aktualnie pracuję z oboma systemami przy różnych projektach. Abstrahując od błędów MySQL (mnóstwo), to MySQL zaczyna się dławić przy ok 5 mln rekordów. PostgreSQL zaczynał zwalniać na tabeli ok 100 mln rekordów (tabela miała 20Gb, więc nie mogła być wzięta do RAMu).
W pierwszym poście napisałem tobie o MS SQL, bo sam to napisałeś - byłem przekonany, że wiesz co piszesz... Bez tej sugestii poleciłbym postgreSQL-a. Na MS SQL pisałem projekty ERP (w C#) zwązane z produkcją (MES, APS, MRP) - radził sobie bardzo dobrze.

Czyli polecasz Postgresa? Jest wydajniejszy?

Hmm... co MS SQL to może w dużych środowiskach programistycznych się sprawdzać, jeśli chodzi o mnie to wolałbym pracować na czymś GPL - z wiadomych względów.

Nie jestem dobrym programistą dlatego proszę bardziej doświadczonych o pomoc i wyrozumiałość smile.gif

Chciałbym pozyskać jeszcze jedną opinię na temat języka Clarion, czy ktoś miał z nim styczność? Jak wrażenia?
!*!
Cytat
Czyli polecasz Postgresa? Jest wydajniejszy?

Po tym co napisałeś, to dla Ciebie nie będzie praktycznie miało znaczenia jaką bazę danych wybierzesz, ponieważ ten ERP sam w sobie nie będzie dużym kombajnem, a i tak w obojętnie jakim wariancie, będziesz 40 razy zmieniał / aktualizował kod zanim uznasz że jest dobrze. Na takim poziomie wybór bazy jest raczej zależy od tego jakie masz nawyki niż to czy baza ma być dedykowana.
james8
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji, pozwolę sobie powtórzyć swoje pytanie:

Czy ktoś programował w języku Clarion jeśli tak czy mógłby podzielić się swoimi uwagami na temat tego języka?

Co polecacie do tworzenia aplikacji desktopowych kombajn Visual Studio? Czy coś alternatywnego wolnego od microsoftu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.