Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka pytań o najlepsze rozwiązanie.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ŁukaszŁ.
Cześć! smile.gif

Mam sobie Panowie kilka pytań. Jestem ciekaw waszego zdanie,

1) Zazwyczaj robię tabelę z opcją auto_increment dla PK, co w przypadku przepełnienia np. INT? Jakie macie zabezpieczenie na wypadek przepełnienia kolumny?
2) Jak jest najlepiej napisać skrypt tworzący podstrony?
a) Tworząc plik na serwerze .html/php i wklejając do niego ogólny zarys strony + treść?
cool.gif Tworzyć podstronę, zapisując ją w bazie danych i później korzystając z linka w menu, po prostu wyświetlać w głównym pliku wartość dla określonej podstrony ?
c) A może macie inne rozwiązanie tworzenia podstron dynamicznie na stronie?
3) Jak lepiej pisać szybko z szablony stronę
a) Includując np. plik header.php?
cool.gif Czy może lepiej zrobić plik z klasami/funkcjami includować go, i zwyczajnie wywoływać funkcję napisaną przez nas. np header() ?

Jeżeli ktoś będzie tak dobry i podzieli się doświadczeniem to będę wdzięczny smile.gif Chodzi mi o taką luźną rozmowę smile.gif

Pozdrawiam!
tehaha
1. Tym się nie martw, bo tam się dużo zmieści, jedyne co się robi to ustawia się pole jako UNSIGNED (wtedy jakbyś dziennie dodawał 600 000 rekordów to zajęło by Ci jakieś 20 lat, żeby dojść do maxa, więc nie ma się za bardzo co martwić).

2. zawartość trzymasz w bazie przypisaną do konkretnego ID, w linku podstrony umieszczasz to ID i na jego podstawie pobierzesz odpowiednie dane. czyli np. site.php?id=5 i wtedy przez $_GET['id'] pobierasz id i wstawiasz do zapytania

3. Wiesz opcji jest dużo, najlepiej mieć jakiś system szablonów. W każdym razie powinieneś dążycz do tego, żeby szablony html były odseparowane od kodu wykonawczego php.

widzę, że jesteś kompletnie początkujący w tym temacie, jeżeli chcesz się dobrze nauczyć to najlepiej to zrobić z dobrą książką (zajrzyj do działu książki), która wprowadzi Cię w podstawowe tematy.
ŁukaszŁ.
Nie mam kompletnie żadnego problemu z napisaniem tego o co wcześniej pytałem, chodzi mi tylko o praktykę oraz czasem są smaczki, typu, " wiesz lepiej używaj include(header.php) a nie funkcji header() bo, używanie funkcji jest mniej bezpieczne", fakt, że dopiero zaczynam z php ale język ten wydaje mi się być spoko smile.gif Swoją drogą, dzięki za odpowiedź!
kropka89
headery to raczej obojetne jak zaimportujesz, choć łatwiej będzie trzymać wszystko w odpowiedniej klasie a potem to printowac.
Ważne abyś uczył się pisać według wzorca MVC i o tym też poczytaj. Na początku ciężko będzie Tobie to ogarnąć, ale miej na uwadze. że coś takiego istnieje.
ŁukaszŁ.
Dzięki kropka za odpowiedź. Co do MVC to czytałem wczoraj chwilkę o tym, jestem ciekaw jak tworzy się witryny w oparciu o ten wzorzec, na pewno będę starał się go używać ale muszę trochę przyswoić obiektowość w PHP, a mam do was pytanie, macie może gdzieś jakieś linki albo polecacie książki odnośnie bezpieczeństwa aplikacji www? Chodzi mi głównie o takie rzeczy jak przesyłanie wartości zmiennych metodami get używając linków bezpośrednich np.<a href="index.php?$id=$wartosc"> i chodzi mi o to, że rozumiem, że każdą taką wartość, którą może zobaczyć user i coś podstawić powinienem sprawdzać po odebraniu zmiennej na stronie, do której jest przekierowanie? Np. czy nie wstrzykuje jakieś zapytania typu select * from admins i np. skoro oczekuję tylko liczb to czy czasem nie ma tam jakichś ciągów? Czytam aktualnie PHP&MySQL - Tworzenie stron WWW - Vademecum Profesjonalisty i zbytnio nie widzę jakichś dobrych praktyk i trochę wszystko bardzo ogólnie jest przedstawiane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.