Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chmody Na Apachu Na Win? :/
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
zielony_gda
Witam

Na serwerze:
Windows 2003 + AppServ (Apache + php) oraz do tego serwer ftp (Serv-U)

Czy jest mi ktos w stanie wytlumaczyc jak mam dac chmody na serwerze? zalozylem sobie konto na ftp i wszedlem nadalem chmody, dostalem potwierdzenie ze operacja wykonana poprawnie itd. ale chmody 666 jak byly tak zostaly na plikach i katalogach...

Ma ktos pomysl jak to zrobic?
kicaj
Chmod'y na Win?
zielony_gda
tak chmody na win smile.gif

tak jak na profesjonalnym serwerze zapewne na linuxie sobie wchodze przez ftp, pisze chmod 777 nazwa i koniec problemow tak tutaj nie wiem jak nadac folderom i plikom uprawnienia

konkretnie do tego zeby w plikach byly zapisywane dane
FiDO
prawy przycisk myszy/wlasciwosci smile.gif

a tak serio to chmod obsluguje na windowsie tylko dwa tryby, read-only i read-write (no bo i innych trybów w windowsie po prostu nie ma), polecam poczytac komentarze do chmod" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
a jesli chcesz zmieniac rozszerzone uprawnienia dostepne tylko na NTFS'ie z poziomu skryptu to zapomnij o tym..
shizo
Oj żeś FiDo namieszał tongue.gif
W windowsie nie ma czegoś takiego jak Chmody. Tylko na serwerach *nix'owych są CHMODY smile.gif w windowsie są natomiast prawa dostępu. cool.gif
akubiczek
A poza tym Fido, to na systemie plików NTFS masz dużo więcej niż read-only i write-only tongue.gif

Naprawdę dużo więcej... smile.gif Of corse, z poziomu php to wiele nie zdziałasz.

--
just a test Programista php
zielony_gda
No i nie wiem w koncu jak to zrobic...

W windowsie odznaczylem zaznaczone "Read-Only" - nic nie dalo...

Sugerujac sie tym co zobaczylem w opisie o chmodach chociaz nie wiedzac co ja wlasciwie robie to zrobilem taki plik php:

1. <?php
  2. chmod(&#092;"./katalog\", 0777);
  3. chmod(&#092;"./katalog2\", 0777);  
  4. chmod(&#092;"katalog/plik.txt\", 0666);  
  5. ?>

zadnych errorow nie bylo, ale nadal nie zapisuje w plikach :/ - Brak uprawnien :|

Any ideas?
Chewolf
Człowieku ,nie mozna nadawać żadnych chmodów w serwerze Windowsowskim ! Mozesz to robic w linuxie, i o tym jest mowa w manualu dotyczacym komendy "chmod" ! W windowsie nie nadaje sie uprawnien jesli chce cos np dodac do jakiegos pliku ktory jest na serwerze Windowsowskim to poprostu to robisz...
zielony_gda
no musi byc jakas mozliwosc :-/

skrypt daje mi komunikat brak uprawnien...

Cytat
jesli chce cos np dodac do jakiegos pliku ktory jest na serwerze Windowsowskim to poprostu to robisz...

wiec jednak nie ma czegos takiego ze poprostu to robie :-/

No co ja mam zrobić zeby dac glupia ksiege gosci?questionmark.gif? smile.gif

Z mila checia bym postawil serwer na linuxie, ale wtedy nie dam rady zainstalowac sterownikow od karty sieciowej (radiowej) bo juz probowalem.
FiDO
Cytat
Oj żeś FiDo namieszał tongue.gif
W windowsie nie ma czegoś takiego jak Chmody.

Pokaz mi gdzie ja napisalem, ze sa...

Napisalem tylko, ze funkcja chmod w windowsie dziala, ale w wersji "ograniczonej" tyle na ile pozwala system plikow w windows. Pisalem, zeby przeczytac komentarze do chmod.. jest tam wyjasniona sprawa chmod'a na windowsie i przyklady uzycia.

Cytat
A poza tym Fido, to na systemie plików NTFS masz dużo więcej niż read-only i write-only

No nastepny... skupcie sie troche jak czytacie aaevil.gif

Napisalem chyba wyraznie
Cytat
jesli chcesz zmieniac rozszerzone uprawnienia dostepne tylko na NTFS'ie

zielony_gda: masz NTFS czy FAT ? podaj tez kod, ktory Ci wyrzuca ten blad.
Swoja droga w windowsie domyslnie mozna wszystko, wiec musialbys jawnie odebrac prawa do zapisu temu plikowi, zeby nie dzialalo (chyba ze to jest jakis systemowy plik, badz cos innego uzywanego w systemie, no ale wrozyl z fusow nie bede.. podaj kod to sie pomysli).
zielony_gda
ahahaha:)

znalazlem w kodzie taki komentarz od autora...
  1. <?php
  2. /*Jeżeli z jakis dziwnych powodow (gdy masz poprawinie wpisany adres URL w configu)
  3. masz komunikat brak uprawnien, usun dwie ponizsze linijki, ale miej na uwadze, z
  4.  
  5. zmienjszy się tym samym bezpieczenstwo tego skryptu*/
  6. ?>

chyba temat mozna uznac za zamkniety smile.gif
FiDO
Mozesz podac co to byly za linijki ?
zielony_gda
Cytat
if ($HTTP_REFERER!="$adr_ks/dodaj.php")
die ("Brak uprawnień"); 

prosze bardzo
FiDO
O matko.. ze tez nie poprosilem wczesniej o to, zebys podal pelny komunikat bledu jaki Ci sie wyswietlal.. nie bylo by tego calego szumu wokol chmod'a bo odrazu byloby widac, ze jest to blad ktory wyswietla skrypt, a nie samo php.

Swoja droga blad ten mogl sie wyswietlac dlatego, ze korzysta on z register_globals=On a Ty masz Off (masz? smile.gif ) wiec warunek byl zawsze spelniony.

Tak wiec na przyszlosc pamietaj, zeby samemu odrazu podawac komunikat bledu, zawsze latwiej wtedy pomoc.
Chewolf
I kto tu w końcu namieszał ... tongue.gif
Ccn
Nieda sie zmienić chmodów na windows ?

Zrobiłem tak dla pliku z atrybutem Archiwalny (na FAT32)

1. <?
  2. echo(fileperms('plik.txt'));
  3. ?>

I pokazał jakieś 33260

Więc spróbowałem jeszcze raz z Archiwalny i Tylko do odczytu i wyświetlił 33060.

Więc 2 skrypt:

1. <?
  2. chmod('plik.txt', '33260');
  3. ?>

I co sie stało ? Plik stał się tylko Archiwalny smile.gif
CHMOD ISTNIEJE NA WINDOWS, ale nie jest to taki chmod jak na *nix, można zmienić jedynie wszystkie atrybuty, praw NTFS nieda sie zmienić.
DEXTER_c
Sorry że odgrzewam starego kotleta, ale nie jestem w stanie dojść do tego, co zrobić, jeśli np. tworzę katalog, na serwerze na Windowsie, i ma on ustawione "Tylko do odczytu". Jak mam to zmienić tak, bym mógł zapisać w nim pliki?
ARJ
odznaczyć tylko dla odczytu. jeżeli jest to partycja NTFS to jest to zawsze zaznaczone, a pliki można zapisywać.
DEXTER_c
Cytat(ARJ @ 3.11.2006, 00:21:24 ) *
odznaczyć tylko dla odczytu. jeżeli jest to partycja NTFS to jest to zawsze zaznaczone, a pliki można zapisywać.

Mam partycje FAT32. Nie mogę odznaczyć ręcznie, musze z poziomu skryptu, jak?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.