Przem4S
19.07.2012, 11:25:59
Witam, szukam API, bądź klasy która pomoże mi wyciągnąć adresy email kontaktów w danej skrzynce email. Np. gmail stosuje swoje api, lecz na zasadzie iż jest się zalogowanym, zezwala na dostęp i zwraca mi adresy email. Mi zależy na pobraniu adresów z kilku portali więc API google mnie nie ratuje. Zależy mi na działaniu tego typu iż podajemy email i hasło do skrzynki a zwraca nam kontakty email. Będę wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam.
franki01
19.07.2012, 13:59:01
Nie ma czegoś takiego. API jest budowane przez dostawcę usług e-mail. Gmail ma inne, yahoo, wp, onet, o2 też. Pod każde trzeba budować inną obsługę API, o ile mają coś takiego.
CuteOne
19.07.2012, 16:12:29
Przem4S
19.07.2012, 21:51:42
No właśnie szukam czegoś takiego, przeglądałem m.in "OpenInviter" lecz nie spełnia moich oczekiwań gdyż teoretycznie obsługuje wiele poczt, lecz większość z nich już nie działa/nie pobiera skrzynki poprawnie.
Na razie udało mi się podpiąć API od GMail, tylko zastanawiam się nad resztą.
wNogachSpisz
20.07.2012, 21:39:33
Trzeba zastosować podejście IMAP + POP3 fallback.
Polecam biblioteki PEAR.
Będzie przy tym trochę roboty, każdy serwer pocztowy - szczególnie darmowy - zachowuje się inaczej i ma standardy głębiej lub płycej w d... .
Chętnie coś takiego skrobne. JBC pisz PW.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.