Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sprawdzanie czy zaznaczony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
crew123
Cześć.
Mam kilka checkoxów, które po zaznaczeniu wysylaja sie do bazy... Problem zaczyna się gdy chcę edytować ogloszenie lecz nie wiem jak pobrac z bazy czy danych checkbox byl zaznaczony przy dodawaniu ogloszenia.
Jak wy to widzicie? Wskazówki mile widzane smile.gif
peter13135
A w czym konkretnie masz problem ?

Co to znaczy, nie wiesz jak pobrać ? Nie potrafisz konstruować zapytań do pobierania z bazy ?
crew123
Pobrać wiem... napisałem już prawie cały skrypt. Nie wiem jak zrobić aby gdy rekord bedzie np: 1 to checkbox się zanaczy
peter13135
<input type="checkbox" if(zmienna=1) { checked="" } />

to oczywiście pseudokod wink.gif
crew123
no dobra... ale jak zrobic, ze jak uzytkownik odznaczy checkbox to rekord sie usunie z bazy? smile.gif
peter13135
jeśli checkbox jest zaznaczony, to

isset($_POST['name_checkboxa']) zwróci wartość true. W przeciwnym razie zwróci false.

W zapytaniu możesz dać taki kodzik (tym razem nie będzie pseudo) :

1. $q = 'UPDATE `tabela` SET `kolumna` = ' . (isset($_POST['costam']) ? 1 : 0 )
crew123
Kurcze... pomóżcie jakoś to rozwiązać :/ Zaznacza mi tylko pierwszy checkbox ktory sie rowna a dalej juz niestety nie :/

1. echo '<tr>';
  2. $tabq = mysql_query("SELECT * FROM dodatki ORDER BY nazwa_dodatku ASC");
  3. while($rek = mysql_fetch_array($tabq)){
  4. if($i<2){
  5. $sql = mysql_query("SELECT * FROM dodatkowo WHERE id_oglo='88'");
  6. $row = mysql_fetch_array($sql);
  7. echo '<td><input type="checkbox" name="opcje[]"'; if($row['id_oglo_opcje'] == $rek['nazwa_dodatku']) {echo 'checked="checked" ';} echo 'value="'.$rek['nazwa_dodatku'].'">'.$rek['nazwa_dodatku'].'</td>';
  8. $i++;
  9. }
  10. if($i%2==0){
  11. $i=0;
  12. echo('</tr><tr>');
  13. }
  14. }
  15. echo '</tr></table>';
peter13135
Tak poza tematem : kod jest baardzo nie optymalny. To wszystko powinieneś załatwić jednym zapytaniem (używając LEFT JOIN)

Co do problemu. wyświetl sobie obok każdego checkboxa wartości zmiennych $row['id_oglo_opcje'] oraz $rek['nazwa_dodatku'], to będziesz wiedział czemu warunek jest lub nie jest spełniony.
crew123
Dobra dzięki za pomoc, poradziłem sobie!
Można zamknąć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.