Wszystkie opisy wyszukiwania w tabelach (MySQL) które znalazłem dotyczą albo wartości będących już zawiłymi ciągami znaków i nijak nie potrafię ich dopasować do moich prostych tabel z jedynie wartościami liczbowymi lub zwracają wszystkie pola danego rekordu, a ja potrzebują tylko wartość z konkretnej kolumny tego rekordu.
3 tabele liczbowe:
tabela1 / 4kolumny: id (auto_increment), a1, a2, a3 (wartości unikatowe);
tabela2 / 7kolumn: id (auto_increment), b1, b2, b3, b4, b5, b6;
mam też pustą tabelę (tabela3) o strukturze i ilości rekordów jak tabela2:
tabela3 / 7kolumn: id (auto_increment), c1, c2, c3, c4, c5, c6;
do której chcę, żeby php wpisał rzecz następującą:
-> weź wartość z tabeli2, rekord1 (id = 1), kolumna b1 i wyszukaj ją w tabeli1 w kolumnie a3 oraz zwróć (wpisując do tabeli3 rekord1 (id = 1), kolumna c1) wartość z tej samej tabeli w której szukaliśmy (tabela1), z tego samego rekordu, w którym znaleziono szukaną wartość , tylko z kolumny id.
-> weź wartość z tabeli2, rekord1 (id = 1), kolumna b2 i wyszukaj ją w tabeli1 w kolumnie a3 oraz zwróć (wpisując do tabeli3 rekord1 (id = 1), kolumna c2) wartość z tej samej tabeli w której szukaliśmy (tabela1), z tego samego rekordu, w którym znaleziono szukaną wartość , tylko z kolumny id.
-> weź wartość z tabeli2, rekord1 (id = 1), kolumna b3 i wyszukaj ją w tabeli1 w kolumnie a3 oraz zwróć (wpisując do tabeli3 rekord1 (id = 1), kolumna c3) wartość z tej samej tabeli w której szukaliśmy (tabela1), z tego samego rekordu, w którym znaleziono szukaną wartość , tylko z kolumny id.
.. itd.. aż do b6 / c6, a potem ten sam przebieg dla kolejnego rekordu (2), czyli:
-> weź wartość z tabeli2, rekord2 (id = 2), kolumna b1 i wyszukaj ją w tabeli1 w kolumnie a3 oraz zwróć (wpisując do tabeli3 rekord2 (id = 2), kolumna c1) wartość z tej samej tabeli w której szukaliśmy (tabela1), z tego samego rekordu, w którym znaleziono szukaną wartość , tylko z kolumny id.
-> weź wartość z tabeli2, rekord2 (id = 2), kolumna b2 i wyszukaj ją w tabeli1 w kolumnie a3 oraz zwróć (wpisując do tabeli3 rekord2 (id = 2), kolumna c2) wartość z tej samej tabeli w której szukaliśmy (tabela1), z tego samego rekordu, w którym znaleziono szukaną wartość , tylko z kolumny id.
..etc.
Panowie, sprawa zapewne prosta jak drut, ale fizycznie nie mam plana jak to ugryźć.
Experymentowałem już wyszukiwaniem i wpisywaniem do baz, ale tak banalnej analogii w wyszukiwaniu i w wpisaniu wyniku do bazy o identycznej strukturze znaleźć nie mogę
Pls help