Cytat(cracker @ 1.04.2012, 15:21:18 )

Dzięki
vonski!

O to chodziło.
mortus - nie wiem coś ty tam powypisywał, bo chodziło mi tylko o wyświetlenie loginu z bazy w mejlu (a nie o wysyłanie mejla).

Ale chęci też nagradzam

Jeszcze raz dzięki i do zamknięcia

PS: Polecicie mi dobrą książkę do nauki PHP i Mysql na PW ?

Tak, rozwiązanie vonskiego spowoduje, że użytkownik, który będzie chciał zresetować hasło otrzyma w wiadomości informację zawierającą nieprawidłowy login, który de facto zawsze będzie taki sam niezależnie od tego, który użytkownik w danej chwili resetuje hasło. Z Twoim podejściem życzę Ci powodzenia.
EDIT:
Podejrzewam, że zresetowanie hasła wiążę się u Ciebie z podaniem adresu e-mail (bo piszesz, że nowe hasło jest wysyłane na maila). To znaczy, że wcześniej musisz wpisać adres e-mail do odpowiedniego formularza i to właśnie na podstawie tego wpisanego adresu musisz odczytać login
tego konkretnego użytkownika:
$result = mysql_query("SELECT * FROM `{$tabela}` WHERE `email` = '{$email}'"); $login = $row['login'];
Przesyłanie danych za pomocą formularzy to absolutne podstawy, o których traktuje pierwszy lepszy kurs znleziony u wójka Google, bez tego ani rusz.
Zresztą tutaj na forum użytkownicy również zamieszczają odnośniki do różnych kursów. Wystarczy poszukać.