Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]okienko alert java script ...problem z php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
czarnaowca777
Witam.
Mam prosty newsletter na stronie i tam jest formularz typu "nazwa, e-mail, pytanie kontrolne".
Pod nim jest przycisk submit wysyłający dane do bazy.
Chciałam żeby po naciśnięciu submit wyskakiwało okienko typu alert w javascript.

To jest przycisk (oczywiście ma te wszystkie form itd):
Kod
<input type="submit" name="alert" id="alert" value="Okienko Alert">

To jest to okienko:
Kod
<script type="text/javscript">
    function oknoAlert() {
        alert('Twoje dane zostały pomyślnie dodane do bazy.  Teraz będziesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie na podany adres e-mail.');
    }

document.getElementById('alert').onclick = function() {
        oknoAlert()
    }
</script>

Problem w tym, ze formularz mi się wysyła ale nie wyskakuje okienko. Mniej więcej wiem dlaczego ale nie wiem jak zrobić tak, żeby się i wysyłało i wyskakiwało okienko.
Samo okienko wyskakiwałoby gdyby przycisk wyglądał tak:
Kod
<input type="button" id="alert" value="Okienko Alert">
. Ale ja sobie na to nie mogę pozwolić bo mój przycisk ma też wysyłać, zapisywać (chyba że da się to jakoś ominąć)

Ma ktoś na to radę?
Generalnie najlepszą opcją byłoby żeby okienko nie wyskakiwało po samym wciśnięciu "wyślij" tylko po tym jak php zrobi swoje i wyśle dane do bazy - coś takiego ktoś wie jak się robi?

Jeżeli jest jakieś inne rozwiązanie nie koniecznie okienko js to też może być.. chodzi tylko o jakieś wyraźne zaznaczenie że się wpis dodał zamiast "echo: "wpis dodany"" bo takie coś mnie nie satysfakcjonuje
crocodillo
Możesz zrobić BUTTON, a w funkcji oknoAlert() po wyświetleniu wiadomości dodajesz document.getElementById('FORM_ID').submit(), gdzie FORM_ID to id Twojego formularza

Możesz po przeładowaniu też wyświetlić okienko za pomocą alert(). Np. dodając <body onload="oknoAlert()">

Chyba, że robisz to za pomocą ajaxu, wtedy jeszcze łatwiej będzie, ale nie wydaje mi się, że używasz ajax.
czarnaowca777
Mam teraz tak i ani nie wysyła ani nie wyskakuje okienko... Co źle robię?

Kod
<input type="button" name="alert" id="alert" value="Okienko Alert">

Kod
<script type="text/javscript">
    function oknoAlert() {
        alert('Twoje dane zostały pomyślnie dodane do bazy.  Teraz będziesz otrzymywać informacje o nowościach na stronie na podany adres e-mail.');
    }
    document.getElementById('alert').submit()= function()
     {
        oknoAlert()
    }
</script>
maviozo
document.getElementById('alert').submit= function()

bez nawiasów po submit smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.