Może na początek chciałbym się przywitać z wszystkimi forumowiczami, czytającymi ten wątek.
Mam taki konkretnie problem/pytanie.
Dotychczas pisałem sobie aplikacje w PHP w taki sposób, że w katalogu głównym umieszczałem plik index, w nim znajdowała się pętla sterująca aplikacją - reagująca na różne wywołania zmiennych przekazywanych przy pomocy metod POST i GET.
Taka pętla wyglądała mniej więcej tak:
require 'PlikFunkcji.php'; switch ($_GET['id']){ case 'pobierzDane': pobierzDane(); // funkcja opisana w pliku: PlikFunkcji.php break; default: zrobCosInnego(); }
Dotychczas, gdy pisałem sobie korzystając z całego dobrodziejstwa skryptowego PHP wszystko działało dla mnie idealnie. Teraz chciałbym popróbować się z obiektowym PHP i w zasadzie zastanawiam się, jak miałoby odbywać się sterowanie aplikacją. Czy w pliku index powinna być identyczna drabinka, tylko odwołująca się do metod klasy, czy też całą taką drabinkę mógłby "wcisnąć" do którejś z metod klasy zawierającej interfejs aplikacji?
Na chwilę obecną intuicja podpowiada mi, że może powinno udać się wcisnąć drabinkę przed deklaracją klasy do pliku z klasą, ale nie wiem... Może są jakieś bardziej eleganckie metody, aby gdzieś umieścić to sterowanie?