jestem początkujący w php, mam nadziję, że nie będzie dla Was problemem to co mnie męczy już parę dni

piszę sobie (a właściwię dopiero się uczę) mały skrypcik, chcę móc dodawać pojazdy do bazy danych, usuwać, edytować, w miarę czasu i nauki będe go rozbudowywał ale to już przyszłość
dodawanie, usuwanie, wypisywanie danych z tabeli działa bez problemu, jednak z edycją jest pewien problem, podejrzewam, że błąd jest w zapytaniu, ale nie dostaję żadnego błedu - nie dokonuję się też aktualizacja

plik pojazdy.php - zarządzanie pojazdami, czyli dodawanie, edycja, usuwanie - część pliku jest w komentarzu, bo tak sobie kombinuję na różne sposoby i nie chcę pisać od nowa
<?php include ('naglowek.php'); include ('form_trucks_add.php'); { // kasowanie pojazdu if ($_GET['akcja']=='delete') { $id_do_usuniecia = $_GET['id']; $zapytanie ="DELETE FROM trucks WHERE id=$id_do_usuniecia"; if ($wynik2) } // edytowanie pojazdu if ($_GET['akcja']=='edit') { include ('form_trucks_edit.php'); // dołączenie formularza edycji pojazdu /* { $id_ed = 'id'; $nr_rej_ed = 'nr_rej'; $marka_ed = 'marka'; $data_prod_ed = 'data_prod'; $nr_nadw_ed = 'nr_nadw'; $zapytanie5 = "UPDATE trucks SET nr_rej='$nr_rej_ed', marka='$marka_ed', data_prod='$data_prod_ed', nr_nadw='$nr_nadw_ed' WHERE id='$id_ed'"; $wynik5=mysql_query ($zapytanie5) or die(mysql_error()); if ($wynik5) include ('form_trucks_edit.php'); else echo "<p>Aktualizacja nie powiodła się!</p>"; }*/ } } $zapytanie = 'SELECT id, nr_rej, marka, data_prod, nr_nadw FROM trucks'; ?> <center> <br> <table border="0" cellpadding="3" cellspacing="3" width="610px"> <tr> <th colspan="4">Pojazdy aktualnie znajdujące się w bazie:</th> </tr> <tr style="background-color: #eaeaea;"> <th width="160px">Numer rejestracyjny</th> <th width="160px">Marka</th> <th width="110px">Data produkcji</th> <th width="140px">Numer nadwozia</th> <!--<th width="25px"></th> <th width="25px"></th>--> </tr> <?php //wybieranie z tabeli wszystkich pojazdów echo "<td>" . $rekord['nr_rej'] . "</td><td>" . $rekord['marka'] . "</td><td>" . $rekord['data_prod'] . "</td><td>" . $rekord['nr_nadw'] . "</td>"; ?> <th width="20px"> </th> <th width="20px"> </th> <?php } ?> </table> </center> <?php include ('stopka.php') ?>
plik form_trucks_edit.php - czyli sama edycja pojazdów
<?php // formularz edycji poszczególnego rekordu { $zapytanie = "SELECT * FROM trucks WHERE id=".$_GET['id']; // edytowanie pojazdu w bazie { // odbieramy dane z formularza $nr_rej = $_POST['nr_rej']; $marka = $_POST['marka']; $data_prod = $_POST['data_prod']; $nr_nadw = $_POST['nr_nadw']; //sprawdzenie poprawności wpisanych danych, później zabezpieczyć !!! { // uaktualniamy tabelę $zapytanie = "UPDATE trucks SET nr_rej='$nr_rej', marka='$marka', data_prod='$data_prod', nr_nadw='$nr_nadw' WHERE id='$id'"; } else { } } } ?> <center><form action="pojazdy.php" method="POST"> <input type="submit" name="zmien" value="Zapisz" /> </form></center>
będę wdzięczny za choćby naprowadzenie na błąd jaki zrobiłem