Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][AJAX]usuwanie usera z chata z wykorzystaniem cookies
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Krismen
Witam.
Próbuję stworzyć chat i z pewną rzeczą nie umie sobie poradzić. A więc użytkownik wchodzi na stronę i wymyśla sobie login. Login ten ląduje w bazie a user jest przekierowywany na stronę z czatem ogólnym gdzie dostaje ciasteczko. Wszystkie loginy ludzi aktualnie przebywających na czacie pobieram z bazy i wyświetlam na stronie. Żeby odbywało się to bez przeładowania wykorzystuję funkcję setInterval. Ciasteczko jest tak ustawione, że ginie po zamknięciu przeglądarki. I teraz najważniejsze - w jaki sposób przekazać informację do serwera że ciacho w jego przeglądarce już nie istnieje i usunąć użytkownika z listy zalogowanych użytkowników. Czy serwer/baza może sprawdzać u użytkowników czy mają na dysku mój plik cookies czy już zamknęli przeglądarkę? Nie wiem czy dobrze kombinuję... Ktoś pomoże?
Barcelona
Tak samo jak robisz listę userów aktywnych na stronie, możesz zrobić listę userów aktywnych na chacie.
W tabeli DB dodajesz usera który się loguje, a podczas wylogowania kasujesz tego usera z tabeli. Możesz również dać warunek który sprawdza czy user jest nieaktywny dłużej niż np. 1 minuta.
Krismen
OK, można by tak zrobić ale pewnie jest jakieś lepsze rozwiązanie. Fakt, że ktoś przez 1 minutę nic nie pisze nie oznacza że opuścił czat bo może tylko czytać co piszą inni i myślę że ma takie prawo nawet przez godzine... Na czacie wp czy onetu wygląda to tak, że mój login znika z listy dostępnych użytkowników w ułamku sekundy, dokładnie w tym momencie w którym zamykam okno przeglądarki... Ktoś wie jak to jest tam rozwiązane?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.