Mam problem a mianowicie nie daję rady w znalezieniu błędu.
Mam formularz w html, bazę uzytkownicy i chcę przy pomocy skryptu php wysyłać dane z formularza do bazy jednak pod kilkoma warunkami:
0. kliknięcie w przycisk "zarejestruj"
1. wszystkie pola uzupełnione
2. poprawnie powtórzone hasło
3. poprawna odpowiedź na pytanie kontrolne.
być może chodzi o to że coś spitoliłam w tych ifach ale może ktoś z was to zauważy bo ja już
Kod
@mysql_query("SET NAMES 'utf8';");
$nazwa = isset($_POST['username']) && !empty($_POST['username']) ? $_POST['username'] : '';
$email = isset($_POST['email']) && !empty($_POST['email']) ? $_POST['email'] : '';
$haslo = isset($_POST['haslo']) && !empty($_POST['haslo']) ? $_POST['haslo'] : '';
$powthaslo = isset($_POST['powthaslo']) && !empty($_POST['powthaslo']) ? $_POST['powthaslo'] : '';
$pytaniekontrolne = isset($_POST['pytaniekontrolne']) && !empty($_POST['pytaniekontrolne']) ? $_POST['pytaniekontrolne'] : '';
if (isset($_POST["ZAREJESTRUJ"]))
{
if (empty($_POST['nazwa']) ||
empty($_POST['email']) ||
empty($_POST['haslo']) ||
empty($_POST['powthaslo']) ||
empty($_POST['pytaniekontrolne']))
{
echo "Musisz wypełnić wszystkie pola!";
}
else
{
if ($pytaniekontrolne="Warszawa")
{
if ($haslo=$powthaslo)
{
$ins = @mysql_query("INSERT INTO uzytkownicy SET nazwa='$nazwa', email='$email', haslo='$haslo'") or die(mysql_error());
}
else {echo "wprowadzone hasła muszą być jednakowe";}
}
else {echo "odpowiedź na pytanie kontrolne błędna";}
}
}
$nazwa = isset($_POST['username']) && !empty($_POST['username']) ? $_POST['username'] : '';
$email = isset($_POST['email']) && !empty($_POST['email']) ? $_POST['email'] : '';
$haslo = isset($_POST['haslo']) && !empty($_POST['haslo']) ? $_POST['haslo'] : '';
$powthaslo = isset($_POST['powthaslo']) && !empty($_POST['powthaslo']) ? $_POST['powthaslo'] : '';
$pytaniekontrolne = isset($_POST['pytaniekontrolne']) && !empty($_POST['pytaniekontrolne']) ? $_POST['pytaniekontrolne'] : '';
if (isset($_POST["ZAREJESTRUJ"]))
{
if (empty($_POST['nazwa']) ||
empty($_POST['email']) ||
empty($_POST['haslo']) ||
empty($_POST['powthaslo']) ||
empty($_POST['pytaniekontrolne']))
{
echo "Musisz wypełnić wszystkie pola!";
}
else
{
if ($pytaniekontrolne="Warszawa")
{
if ($haslo=$powthaslo)
{
$ins = @mysql_query("INSERT INTO uzytkownicy SET nazwa='$nazwa', email='$email', haslo='$haslo'") or die(mysql_error());
}
else {echo "wprowadzone hasła muszą być jednakowe";}
}
else {echo "odpowiedź na pytanie kontrolne błędna";}
}
}
Co bym nie zrobiła po kliknięciu "Zarejestruj" i tak wyświetla się "musisz wypełnić wszystkie pola" ...