Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Import danych z pliku csv
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
luku83
Witam,
próbowałem wykonać import danych z pliku csv przez LOAD DATA INFILE '/import/plik.csv' INTO TABLE `tabela`, ale ciągle dostaje komunikat, że nie można znaleźć pliku plik.csv, mimo że jest on w folderze import. Próbowałem również wpisać pełną ścieżkę dostępu, czyli 'http://www.domena.pl/import/plik.csv', ale nadal nic. Gdzie mogłem zrobić błąd?
erix
Ekhm, to że masz w URL /import, to nie znaczy, że na dysku też.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Katalog_główny
luku83
No ale mam go fizycznie na dysku, bo sprawdziłem.
erix
Czy Ty nie rozumiesz, że ścieżka w URL, to nie jest to samo, co ścieżka na dysku?

Nie potrzebujesz ścieżki relatywnej do konta. Potrzebujesz ścieżki absolutnej, czytaj: od korzenia drzewa systemu plików.
luku83
Skoro widzisz, że jestem na tyle tępy, że nie rozumiem tego, to może mógłbyś napisać przykładową ścieżke dostępu?
nospor
/sciezka/do/katalogu/na/dysku/import/plik.csv
jesli serwerem jest windows to:
c:\sciezka\do\katalogu\na\dysku\import\plik.csv

Jaśniej się chyba nie da.
luku83
Tak już robilem.. Ok, krótkie pytanie: co jest na samym początku ścieżki? /public_html/domena/... czy /domena/... ?

Jeszcze jedna rzecz - pojawił mi się też komunikat:

#1045 - Access denied for user 'xxx' (using password: YES)

Zrobiłem uprawnienia na 777. O co może chodzić?
erix
Cytat
Tak już robilem.. Ok, krótkie pytanie: co jest na samym początku ścieżki? /public_html/domena/... czy /domena/... ?

realpath, wtedy zobaczysz.

Cytat
Jeszcze jedna rzecz - pojawił mi się też komunikat:

Sprawdź sobie lepiej dane do MySQL.
luku83
realpath pokazuje mi tylko ścieżkę dostępu do index.php. Nie zmienia to faktu, że ciągle pojawia się komunikat:

#1045 - Access denied for user 'xxx' (using password: YES)

W jaki sposób mam sprawdzić dane do MySQL?
erix
Masz złe dane do konta MySQL, czytaj ze zrozumieniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.