Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nietypowy dump bazy :)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
phoenix84
Witam,

w manualu znalazlem kilka sposobow na zrobienie dumpa, ale nie taki co ja bym chcial...

znalazlem podobny, taki ktory zrzuca zawartosc tabel do pliku... ale ja nie chce do pliku... ja chce by mi php pobral kompletny kod tabeli w formacie sql i wyslal w jakies inne miejsce... bo poza replikacja chce miec kod jeszcze w jakims miejscu... chodzi zarowno o strukture jak i o dane...

czy ktos wie jak to sie robi?

pozdrawiam,

k.
buliq
http://www.php-mysql-tutorial.com/wikis/my...-databases.aspx

Stworzony plik wysyłasz na mail czy gdzie tam chcesz. No właśnie gdzie chcesz to wysłać ... ?
phoenix84
no to akurat czytalem smile.gif... znaczy przyzlo mi do glowy...
1. zrobic plik
2. wczytac plik
3. polaczyc sie ze zdalna baza
4. wykonac zapytanie
5. usunac plik

ale uznalem... ze pewnie jest jakis sposob by skrocic liste krokow smile.gif bo jakos wydaje mi sie ze powinien istniec sposob eksportu tabeli/bazy bezposrednio jakos tringa do php... no chyba ze sie myle smile.gif choc generalnie chcialem aby cron co x czasu wysylal mi dumpa na specjalnego maila poza serwem... wiec bylby bezpiczny nawet jakby wszystko sie sprzysiaglo przeciwko mnie... bo teraz mi walnal jeden dysk... nastepnie uszkodzony dump nadpisal mi ostatniego dobrego... i z deczka sie przerazilem... co prawda mialem jakies tam kopie (nigdy nie sa tak aktualne jak by sie chcialo)... no ale jak bede mial kopie na mailu... z usuwaniem automatycznie starszych niz wielokrotnosc X to mam zawsze dodatkowa praktycznie nietykalna kopie na mailu... na zasadzie kopiuj wklej w dowolnym momencie... wtedy odzyskuje baze w kilka sekund...

pozdrawiam,

k.
by_ikar
http://sourceforge.net/projects/automysqlbackup/ <- sam z tego korzystam od bardzo dawna, działa dobrze, w dodatku nie trzeba zaprzęgać php, bo całość jest w bash'u. wink.gif
phoenix84
no mi akurat bardzo zalezy na php bo to moj jezyk ojczysty... i moge sie wtedy bawic... ktore tabele, kiedy, albo porownywac 2 tabele i wysylac tylko roznice itd. a na bashu juz taki spec nie jestem... smile.gif i powiem, ze jestem w szoku, ze nie ma jakiegos polecenia sql w stylu SELECT * OUTSQL czy jakos tak... i dostaje sql tego co zostalo pobrane plus ewentualnie dodatkowy parametr do struktury i juz... bo wydaje mi sie to najprostszym mozliwym zastsowaniem dumpow smile.gif

dzieki za podpowiedzi... jak cos to bede jeszcze zagladal tu, bo moze ktos jeszcze cos podpowie.. jak nie to skorzystam z opcji generowania pliku i jego wczytania i ewentualnej obrobki...

pozdro,

k.
by_ikar
Ale nie musisz się znać na bash'u, sam się również średnio w nim orientuje, a nawet początkującym jestem. Prosta konfiguracja jest, która jest oddzielona od samego skryptu i masz tam opcje, kiedy chcesz robić backup, jakiej bazy, jakich tabel, na jakiego maila chcesz wysyłać, do jakiej zdalnej bazy chcesz to wysyłać etc. Najpierw zajrzyj, pobierz i sprawdź. Za pierwszym razem jakieś kilka lat temu jak w tym wszystkim byłem początkujący, to myślałem że coś zepsuje, no ale nie zepsułem, więc i ty powinieneś sobie dać radę wink.gif

A jeszcze, przypomniałem sobie coś. Przecież phpmyadmin jest napisany w php, a i robi backup całej bazy, tzn robi zrzut tego czego chcesz. Przejrzyj stosowne pliki i twórz swoje rozwiązanie w php wink.gif

EDIT: podpowiem ci że jest to w przypadku phpmyadmin powinieneś przejrzeć katalog: .\libraries\export wink.gif
phoenix84
w sumie masz racje... dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.