Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: działanie rutera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cer98
Czy dobrze rozumiem, router obsługuje url, w requescie powinienem mieć kontroler, metodę oraz argumenty.

W pliku index.php z htaccess przekazuje ruterowi request, może to wyglądać tak ?

1.  
  2. Router::route(new Request);
  3.  

?

Router ma metodę url, która składa url do postaci "/user,add.htm" i zwraca.

Request odpowiada za wyciągnięcie z adresu kontrolera, metody i argumentów ?

wookieb
Tak
cer98
Czy jesli zapiszę tak, to będzie prawidłowo ?

1. <a href='Router::url('standard', array(user, add))'>tekst</a>

Standard oraz admin to area, jeśli admin to dodaj do kontrolera Admin, jeśli standard to standardowo wywołaj kontroler ?

wookieb
Ale dalczego sądzisz, że coś jest dobrze a coś źle?
Dla mnie może być źle dla Ciebie dobrze. Wszystko zalezy od potrzeb. jak chcesz jak to wygląda u innych to zajrzyj np do Symfony2 i bedziesz wiedział,
cer98
Czy takie rozwiązanie jest zgodne z zasadą działania routera ? Mam do wykonania stronę i chcę wszystko co mogę już połączyć w panel administracyjny. Przedtem sprawdzam uprawnienia, brakuje mi tylko określenia gdzieś, że to jest Admin Controller, w tym linku. więc najpierw admin albo standard potem metoda i akcja, ew. parametry ?
daniel1302
Nie trzymaj się kurczowo konkretnych wzorców jak barierek u drabiny.
Ja bym takie rozwiązanie zastosował, jeśli było by mi wygodnie, a rozwiązanie było by elastyczne ale nie zbyt elastyczne.
cer98
Daniel, dzięki za odpowiedź.

Czyli to rozwiązanie jest wygodne smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.