Witam,
Stanąłem naprzeciwko następującego problemu:
Tworzę aplikację do obsługi serwera RADIUS, która będzie zarządzała kontami użytkowników, ich certyfikatami itd.
Potrzebuję, aby aplikacja podczas tworzenia nowego usera, jednocześnie generowała dla niego certyfikat, a następnie wysyłała plik z kluczem na jego adres e-mail. O ile sama wysyłka problemem nie jest, bo mam już gotowe funkcje do tego, o tyle wygenerowanie certyfikatu jest już dużo bardziej karkołomne.
Obecnie certyfikat generuję za pomocą makefile zawartego w oprogramowaniu. wygląda to w przybliżeniu tak:
/katalog-ze-skryptem/#make user
skrypt wtedy generuje odpowiednie pliki, modyfikuje inne itd.
I teraz, jak coś takiego wykonać z poziomu php? Sam shell_exec nie wystarcza, bo apache nie ma wystarczających uprawnień, a nadawanie mu dodatkowych nie bardzo mi się uśmiecha, choćby ze względu na bezpieczeństwo. Pomyślałem więc, że mogę z poziomu webaplikacji generować plik z jakimiś parametrami, na bazie których inny skrypt, odpalany regularnie przez crona, będzie wykonywał już polecenia systemowe.
Czy taka wizja ma w ogóle sens?
- Jeżeli tak, to jak się do tego zabrać? Nigdy wcześniej nie tworzyłem skryptów php obsługiwanych nie przez apache.
- Jeżeli nie, to czy jest jakiś inny, wygodniejszy i sensowniejszy sposób na tego typu operacje?
Pozdrawiam