Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zapisanie formularza do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djjbenus
Witam!

Mam problem z zapisaniem formularza ze strony do pliku tekstowego. Próbowałem na wiele sposobów i nie działa. Proszę o pomoc. Zamieszczam kod.

1. <form action="./community.php" method="post" >
  2. Imię: <input type="imie" name="name" placeholder=" wpisz imię" value="<?php echo @$_POST['name']; ?>" /><br />
  3. Email: <input type="email" name="email" placeholder=" wpisz email" /><br />
  4. Miejscowość: <input type="miasto" name="town" placeholder=" wpisz miasto" /><br />
  5. <input type="submit" value="OK" name="ok"/>
  6.  
  7. <?
  8. if (isset($_POST[ok]))
  9. {
  10. $file = "baza.txt";
  11. $fp = fopen($file, "a");
  12. fwrite($fp, $_POST['name']);
  13. fclose($fp);
  14. }
  15. ?>
mch.frnc
ale na czym polega problem?
bo prawdę powiedziawszy (prawie nic nie zmieniłem) - u mnie działa.
  1. <form action="community.php" method="post" >
  2. Imię: <input type="imie" name="name" placeholder=" wpisz imię" value="<?php echo @$_POST['name']; ?>" /><br />
  3. Email: <input type="email" name="email" placeholder=" wpisz email" /><br />
  4. Miejscowość: <input type="miasto" name="town" placeholder=" wpisz miasto" /><br />
  5. <input type="submit" value="OK" name="ok"/>
  6.  
  7. <?
  8. if (isset($_POST['ok']))
  9. {
  10. echo "ok";
  11. $file = "baza.txt";
  12. $fp = fopen($file, "a");
  13. fwrite($fp, $_POST['name']);
  14. fwrite($fp, "\n");
  15. fwrite($fp, $_POST['email']);
  16. fwrite($fp, "\n");
  17. fwrite($fp, $_POST['town']);
  18. fwrite($fp, "\n");
  19.  
  20. fclose($fp);
  21. }
  22. ?>
  23. </form>
djjbenus
Nic nie zostaje zapisane do pliku. Baza.txt jest puste.
mch.frnc
doprawdy - dziwne smile.gif.
a masz już plik baza.txt w katalogu? jeśli tak to usuń go i spróbuj.
i spróbuj może krok po kroku dojść co jest problemem stosując ify w odpowiednich fragmentach, np.:
  1. if($fp = fopen($file, "a")) {
  2. echo "plik otwarty";
  3. } else {
  4. echo "blad otwarcia pliku";
  5. }
djjbenus
A może to być powiązane z chmod 666?
Diablos
Może, uzytkownik musi miec uprawnienia do zapisu, jednal chmod 666 spokonie wystarczy.
Jesli korzystasz z Linux'a wez pod uwage, ze system rozroznia wielkosc liter w nazwie pliku i baza.txt to co innego niz Baza.txt.
djjbenus
hmm... Siedzę nad xamppem na Windowsie ale nie wiem jak to zmienić, bo kiedy biorę " Pliki -> Zmień atrybuty " pojawia mi się takie okno...

i nie wiem co dalej.
Whitefire
To są atrybuty w windows, nie masz pliku na serwerze?

To samo wygląda wtedy tak:
djjbenus
Że się tak głupio zapytam... gdzie to znalazłeś?

Wszystko na razie testuje na komputerze dla pewności. smile.gif
Whitefire
To jest dokładnie ta sama opcja, którą ty włączyłeś, w dokładnie tym samym programie, tylko plik który jest zaznaczony na moim obrazku siedzi sobie na serwerze z systemem linux/unix/ serwerowym w każdym razie. Atrybuty plików w systemie Windows xp/vista/7 są po prostu inne, właśnie takie jak wyświetliłeś. Więcej ci nie poradzę bo nie znam się na programach emulujących pracę serwera, może da się tam coś ustawić a może nie, mam wyłącznie doświadczenie z serwerami w firmach hostingowych. Powodzenia!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.