Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Polskie znaki w adresie, pobrane ze zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slawo
Witam, jak napisac zeby w adresie pokazywaly sie polskie litery np. mamy link:

profil.php?user=sławo (link)

po kliknieciu w taki link w adresie pokazuje sie:

profil.php?user=s%B3awo (adres, ktory pokazuje sie w przegladarce)
Ilware
nie da się ustawić polskich liter w adresie w żaden sposób
slawo
Jak się nie da? w google jak wpiszujesz np. Grudziądz to jest w adresie z ą:

http://www.google.pl/#hl=pl&cp=4&g...mp;xhr=t&q=grudziądz&pf=p&sclient=psy&site=&source=hp&pbx=1&oq=grud&aq=0&aqi=g1g-s1g3&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=55155dfab3b8f59c&biw=1152&bih=674
Mayka
A czy mogłbyś powiedzieć jak z tego skożystać ? Bo ja pobieram dane z mysql i mam ten sam problem...
kategorie.php?kategoria=Bi%BFuteria => kategorie.php?kategoria=Biżuteria
Wymysliłem tak $temp = urldecode($r['kategoria']); (pobierane z tablicy z mysql) ale nic to nie daje ;/ Chyba że zle z tego korzystam ...

Wynalazłem cos takiego jak by ktoś potrzebował kiedyś to zamiana polskich znaków na te bez ogonków, ale to niestety nie rozwiązuje do końca problemu:
  1. function toPermalink($string)
  2. {
  3. $unPretty = array('/ą/', '/Ą/', '/ć/', '/Ć/', '/ę/', '/Ę/', '/ł/', '/Ł/' ,'/ń/', '/Ń/', '/ó/', '/Ó/', '/ś/', '/Ś/', '/ź/', '/Ź/', '/ż/', '/Ż/');
  4. $pretty = array('a', 'A', 'c', 'C', 'e', 'E', 'l', 'L', 'n', 'N', 'o', 'O', 's', 'S', 'z', 'Z', 'z', 'Z');
  5. $permalink = strtolower(preg_replace($unPretty, $pretty, $string));
  6. return str_replace(" ", "-", preg_replace("/[^a-zA-Z0-9 ]/", "", $permalink) );
  7. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.