<? include('config.php'); $sql = "SET CHARSET utf8"; { $sel = mysql_query("SELECT `temat`,`tekst`,`keywords` FROM newsy WHERE MATCH(temat,tekst,keywords) AGAINST('$haslo'IN BOOLEAN MODE)") or die (mysql_error()); { } { { } } else { ?>
i wyszukuje wszystko ok, dopóki nie ma polskich liter. Jeśli da się jakąś polską literę, to pokazuje komunikat, że brak wyników. Przykładowo: w bazie znajduje się "śmierć", to po wpisaniu "smierc", znajdzie rekord. Ale jeśli wpisze się z polskimi literami, czyli: "śmierć", wtedy pokaże brak wyników. Czym to może być spowodowane i jak to naprawić? Kodowanie bazy - utf8_general_ci, kodowanie strony - utf8.
Próbowałem przekonwertować na nowo rekordy, ale nie w tym rzecz jednak leży. Mam wrażenie, że nie jest to problem z kodowaniem chociaż może być z metodą porównywania napisów w indeksach? o to mi chodzi konkretniej:

nie wiem tylko jak zmienić, by tam było utf8. Jednak mam wrażenie, że problem leży w samym skrypcie wyszukiwarki, jednak nie mam pojęcia jak to zmodyfikować. Macie jakieś pomysły?