Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL]Błąd w SQL - #1064 - You have an error in your SQL syntax...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szymkow
Witam
Od wczoraj męczę się z błędem. Po wpisaniu kodu:

1. USE nazwa_bazy_danych;
  2. CREATE TABLE
  3. nazwa_tabeli
  4. (
  5. nazwa_kolumny1 VARCHAR(20),
  6. nazwa_kolumny2 VARCHAR(20),
  7. nazwa_kolumny3 VARCHAR(60)
  8. )

w PhpMyAdmin pojawia się następujący błąd:

#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'CREATE TABLE email_list ( nazwa_kolumny1 VARCHAR(20), nazwa_kolumny2 VARCHA' at line 2

Wiem oczywiście, co znaczy w tłumaczeniu na nasz ojczysty język ten błąd, szukałem też w wyszukiwarce - jednak nie udało mi się znaleźć rozwiązania (pewnie dlatego, że to pierwsze zapytania jakie klepie na klawiaturce). Proszę o pomoc. Pozdrawiam
mortus
Panie zobacz co masz w linii 6: VARCHAE!
szymkow
Faktycznie był błąd (poprawilem, przepraszam za literowke), ale pojawił się dopiero przy wpisywaniu tekstu tu na forum. Błąd "#1064" pozostaje nadal.
mortus
Cytat(szymkow @ 29.08.2011, 14:44:41 ) *
#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'CREATE TABLE email_list ( nazwa_kolumny1 VARCHAR(20), nazwa_kolumny2 VARCHA' at line 2

No cóż, ten komunikat wyraźnie wskazuje miejsce, w którym jest/był błąd. Może teraz masz inny błąd? Kod błędu może być taki sam, a komunikat może być inny. Sprawdź to.
roghatt
a średnik na końcu? wink.gif
szymkow
Komunikat bledu jest ten sam, nie znam sie na tyle, by samemu "trafic" w rozwiazanie. Nadal prosze forumowiczow o pomoc. Natomiast srednik jest w PHPMyAdmin "automatycznie" dodawany, pominalem go.
sadistic_son
A to ciekawe bo u mnie to działa bez zarzutu:
  1. CREATE TABLE
  2. nazwa_tabeli
  3. (
  4. nazwa_kolumny1 VARCHAR(20),
  5. nazwa_kolumny2 VARCHAR(20),
  6. nazwa_kolumny3 VARCHAR(60)
  7. )
roghatt
to może właśnie to
  1. USE nazwa_bazy_danych;

wszystko psuje?
W ogóle po co to używać skoro w phpmyadmin w konkretnej bazie tworzymy tabele.
szymkow
Roghatt faktycznie miales racje - w PhpMyAdmin nie uzywa sie (przynajmniej w moim przypadku) "USE ...". Teraz tabela jest zapisywana w bazie. Dzieki za wnikliwosc. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.