Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Proszę o pomoc w diagnozie komputera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
peter13135
Komputer po burzy (mimo, że nie był podłączony do sieci) przestał działać. Moja "diagnoza" wykazała, że zasilacz jest uszkodzony, ponieważ po złączeniu zielonego i czarnego pinu (3 i 4) na MPC nie uruchamiał się wiatrak zasilacza. Kupiłem więc używany zasilacz (za całe 12zł) i tutaj po złączeniu tych pinów, wiatraczek się odpala, ale gdy podłącze do komputera, to i tak nie działa, świeci się tylko zielona diodka na płycie głównej. Włączyć komputera się nie da, próbowałem także włączyć go bezpośrednio na płycie głównej złączając "druciki" pwr.
Dysk twardy i napęd kręcą się, gdy podłącze je do zasilacza i na MPC połącze wyżej wspomniane kabelki.

Moje pytania są następujące:
1.Co musi być podłączone do komputera, żeby się włączył (takie minimum) czy bez procesora jest to możliwe ?
odłączyłem dysk, napędy, grafę, co jeszcze mogę wyłączyć ?
2. Czy płyta główna potrzebuje zasilania ? czy to wszystko jest w MPC ? trochę głupie pytanie, ale wolę zapytać
erix
Cytat
1.Co musi być podłączone do komputera, żeby się włączył (takie minimum) czy bez procesora jest to możliwe ?
odłączyłem dysk, napędy, grafę, co jeszcze mogę wyłączyć ?

Musisz mieć podłączone:
  • CPU
  • choćby minimalną ilość RAM
  • kartę graficzną

bez tego możesz zapomnieć o zbootowaniu, czy nawet uruchomienia POST-a.

Cytat
2. Czy płyta główna potrzebuje zasilania ? czy to wszystko jest w MPC ? trochę głupie pytanie, ale wolę zapytać

O co Ci chodzi z tym MPC...? Masz na myśli wtyczkę ATX do zasilania?
Rid
Na moje oko karta graficzna mogłą paść,ale musiałby Pan to jescze sprawdzić.
Zielona dioda jak świeci na płycie, to napięcie na płycie jest, więc płyta główna może być ok,dodatkowo dyski i napędy chodzą.Brak sygnału wyjściowego na monitor,niech Pan jeszcze sprawdzi kartę graficzną.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.