Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] pobieranie danych z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
agataperz
Witam,

chciałabym ażeby przegladarka pobierała automatycznie dane wpisane do formularza i od razu wyświetlała informacje odpowiednie do wpisanych danych.

1. echo "<table>
  2. <tr><td align=right>Kod pocztowy: </td><td><input type=text name=zam_kod_poczt size=30 value='30-019'></td></tr>
  3. <tr><td align=right>e-mail: </td><td><input type=text name=zam_mail size=30 value='ab@ab.pl'></td></tr>
  4. </table>";
  5.  
  6. $param =
  7. 'email' => 'ab@ab.pl',
  8. 'postcode' => '30-019',
  9. 'selected' => 'KRA139',
  10. 'class' => 'class_in_machines_dropdown',
  11. 'name' => 'parkomat',
  12. );
  13.  
  14. $result=in_machines_dropdown($param);
  15. if ($result==-1) echo 'Klient nie istnieje'; else
  16. echo $result;
  17.  

Znalazłam w bibliotece jQuery funkcję taką jak .val()
ale niestety nie mam zielonego pojęcia jak jej użyć w tym przykładzie

czy możecie mi pomóc jak to zrobić?
Z góry dziękuje
peter13135
co to znaczy przeglądarka pobrała ? przeglądarka pobierze to, co jej wyślesz.
Poza tym, brakuje cudzysłowów. Ma być name="zam_mail", size="30" itd.
agataperz
no właśnie chcę azeby mi przegladarka pobrała dane z input name=zam_mail i wprowadziła do email' => 'ab@ab.pl' tylko nie wiem jakiej funkcji mam użyć żeby zamiast ab@ab.pl pojawiły się dane z input name=zam_mail
Sephirus
Hej wink.gif

Jeżeli dobrze Cię rozumiem to chcesz aby po wpisaniu danych w formularzu od razu przeglądarka przekazała je do PHP do odpowiednich pól w tablicy $PARAM. Niestety nie jest to możliwe wprost. Formularz i jego użycie przez użytkownika (wpisywanie danych) dzieje się po stronie przeglądarki, która nie ma w zwyczaju mówić o tym serwerowi (czyli skryptowi PHP). Można ją do tego zmusić.

Normalnie działa to prosto - użytkownik wpisuje coś do formularza, wysyła formularz i skrypt, na który zostało to wysłane ma dostęp do tablicy $_GET lub $_POST (w zależności od tego jaką metodą wysyła formularz). Z tej tablicy PHP może przeczytać co wpisał użytkownik. Jest to jednak kolejne wywołanie strony. Aby pominąć to musisz tutaj zastosować AJAX. Czyli wysłanie zapytania do serwera bez przeładowania strony. Co to daje:

Po wpisaniu przez użytkownika czegoś w pole formularza można go wysłać tak że użytkownik tego nie zauważy poprzez AJAX a w odpowiedzi dostać na przykład informację "czy dany klient istnieje".

Niestety AJAX'a tutaj całkiem rozpisywał nie będę - musisz poczytać wink.gif
agataperz
to wpadłam jak śliwka w kompot. Nie dość że prawie nie znam js to doszedł mi AJAX sad.gif
amii
Na pocieszenie podam, że AJAX to nie nowy język programowania tylko połączenie JS i PHP ewentualnie XML jako pakietu transmisji danych.
Polecam zastosować zdarzenie onblur poczytaj temat gdzie pisałem o dynamicznych polach pojawiających się jako odpowiedź na akcję usera -> http://forum.php.pl/index.php?showtopic=18...rt=#entry890285
CuteOne
sorry za spam ale powinno być "Na pocieszenie podam, że AJAX to nie nowy język programowania tylko połączenie JS i XML a PHP nie ma z nim nic wspólnego" wink.gif

Agata: skoro używasz jQuery to masz z górki smile.gif wpisz sobie w google -> jquery ajax i w odpowiedzi dostaniesz kilka(naście) stron z tutorialami i przykładami.
agataperz
Dzięki - biore się za studiowanie AJAXa - bo z tego co widze to fajne narzędzie. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.