Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z aktualizacją wpisu w bazie danych poprzez formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
przemo191
Otóż mam problem ze skryptem który aktualizuje dane w tabeli w bazie danych. Problem polega na tym, że on nie działa zupełnie i nie wyświetla się żaden błąd.

Formularz do którego wprowadza się aktualizacje wygląda następująco:

1. <form action="form_ud_naprawa.php" method="post">
  2. ID<input type="text" name="ud_id_naprawa" value="<?php echo $id; ?>">(Nie ruszać!)<br>
  3. ID samochodu: <input type="text" name="ud_id_samochodu_naprawa" value="<?php echo $id_samochodu; ?>">(Nie ruszać!)<br>
  4. Opis naprawy: <input type="text" name="ud_opis_naprawa" value="<?php echo $opis_naprawy; ?>"><br>
  5. Cena naprawy: <input type="text" name="ud_cena_naprawa" value="<?php echo $cena_naprawy; ?>"><br>
  6. Miejsce naprawy: <input type="text" name="ud_miejsce_naprawa" value="<?php echo $cena_naprawy; ?>"><br>
  7. Data: <input type="text" name="ud_data_naprawa" value="<?php echo $data; ?>"><br>
  8. Przebieg: <input type="text" name="ud_przebieg_naprawa" value="<?php echo $przebieg; ?>"><br>
  9. <input type="Submit" value="Aktualizuj">
  10. </form>

Natomiast skrypt który aktualizuje wpisy w bazie danych wygląda następująco:

1. ini_set('display_errors','1');
  2. $id=$_POST['ud_id_naprawa'];
  3. $id_samochodu=$_POST['ud_id_samochodu_naprawa'];
  4. $opis_naprawy=$_POST['ud_opis_naprawa'];
  5. $cena_naprawy=$_POST['ud_cena_naprawa'];
  6. $miejsce_naprawy=$_POST['ud_miejsce_naprawa'];
  7. $data=$_POST['ud_data_naprawa'];
  8. $przebieg=$_POST['ud_przebieg_naprawa'];
  9.  
  10. include("db_pass.php");
  11. mysql_connect("localhost",$username,$password);
  12. mysql_select_db($database) or die("Nie znaleziono bazy danych");
  13.  
  14. $query="UPDATE naprawy SET id_samochodu='$id_samochodu', opis_naprawy='$opis_naprawy', cena_naprawy='$cena_naprawy', miejsce_naprawy='$miejsce_naprawy', data='$data', przebieg='$przebieg', WHERE id='$id'";
  15.  

Struktura tabeli w której zapisywane są dane to:

NAPRAWY - (nazwa tabeli)
ID
ID_SAMOCHODU
OPIS_NAPRAWY
CENA_NAPRAWY
MIEJSCE_WYKONANIA
DATA
PRZEBIEG

Niestety jestem słaby jeszcze w temacie php, i pewnie popełniam bardzo prosty błąd.
buliq
  1. $query="UPDATE naprawy SET id_samochodu='$id_samochodu', opis_naprawy='$opis_naprawy', cena_naprawy='$cena_naprawy', miejsce_naprawy='$miejsce_naprawy', data='$data', przebieg='$przebieg' WHERE id='$id'";

Przecinek przed where?

gdybyś dał mysql_query($query) or die(mysql_error()); to byś zobaczył też błąd
przemo191
Dzięki za pomoc, przecinek usunołem, ale i tak dalej był błąd.
Kiedy dodałem or die(mysql_error()); do kodu to wywaliło błąd, i już wiem o co chodzi.
Wszystko działa.
DZIĘKI!!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.