Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MSSQL][PHP]Przesyłanie danych pomiędzy stronami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dawido000
Jaki jest najlepszy sposób przesyłania danych (zmiennych) pomiędzy stronami?

Moja sytuacja jest taka, że mam 4 rodzaje menu dookoła arkusza. Arkusz pokazuje wyniki zapytań do bazy. Jeżeli w lewym menu kliknę klienci, a potem w górnym kliknę sortuj wg nazwiska od A-Z, to muszę przesyłać dane mówiące o tym, że wybrani są klienci i ma być posortowane od A-Z. Co gorsza strona będzie się przeładowywać z każdym kliknięciem. A jak jeszcze z prawej umieszczę przycisk dodaj klienta to jeszcze bardziej to się poplącze. Dlatego pytam, z jakimi rozwiązaniami się spotkaliście?
ult
1) Formularz + ukryte inputy, sukcesywnie uzupełniane.
2) Przetrzymywanie wybieranych opcji w sesji.
Sephirus
Ja bym to zrobił tak:

Przy każdym wywołaniu strony wysyłał bym wszystkie parametry (przy wejściu na daną tabelę można użyć domyślnych)

Załóżmy, że parametry to
table - nazwa tabeli
sort - rodzaj sortowania
rows - od którego wiersza pokazywać (paginacja)

Wchodząc na tabelę "klienci" wywołuję na przykład "skrypt.php?table=klienci&sort=date DESC&rows=0"

Następnie w menu robie taki myk:

Menu wyboru tabeli:

Kod
<a href="skrypt.php?table=klienci&sort=<?php echo $domyslny_sort;?>&rows=0">Klienci</a>
<a href="skrypt.php?table=produkty&sort=<?php echo $domyslny_sort;?>&rows=0">Produkty</a>
<a href="skrypt.php?table=firmy&sort=<?php echo $domyslny_sort;?>&rows=0">Firmy</a>

Menu wyboru sortowania:

Kod
<a href="skrypt.php?table=<?php echo $_GET['table'];?&gt;&sort=name DESC&rows=<?php echo $_GET['rows']?>">Sortuj po nazwie malejąco</a>
<a href="skrypt.php?table=<?php echo $_GET['table'];?&gt;&sort=name ASC&rows=<?php echo $_GET['rows']?>">Sortuj po nazwie rosnąco</a>
<a href="skrypt.php?table=<?php echo $_GET['table'];?&gt;&sort=data DESC&rows=<?php echo $_GET['rows']?>>">Sortuj po dacie malejąco</a>
<a href="skrypt.php?table=<?php echo $_GET['table'];?&gt;&sort=data ASC&rows=<?php echo $_GET['rows']?>">Sortuj po dacie rosnąco</a>

itd. itp..

Wydaje mi się to najbardziej prostym rozwiązaniem - zawsze wysyłasz zmienne GET, które określają co i jak ma być pobrane z bazy. Kontrolujesz je poprzez PHP i wyświetlasz odpowiednio w linkach na stronie - nic nie stoi też na przeszkodzie podpiąć tego pod formularz pod hidden'y jak Kolega wyżej napisał wink.gif

HTH! wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.