Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie- Prosze O Porady
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Prezes
Witam!
Chce zrobic system logowania. Tylko ze moje umiejetnosci co do php sa podstawowe. Mam prosbe. Mozecie udzielic mi kilku porad jak napisac takowy skrypt? Co tam musi byc jak mam kodowac haslo (pewnie przez md5). Czy jak mam juz stworzony szkielet www normalnym html czy musze jakos znaczaco przerabiac by dzialalo logowanie?(jakies moduly etc - nie wiem na czym one polegaja). Oczywiscie nie prosze o napisanie calosci ew jakies pojedyncze rzeczy. Chce to pojac jak to dziala i dlatego chce sam to zrobic. Pozdrawiam
mike
1. Nie musisz przerabiać swojego szablonu, wystarczy ci zwykły formylarz logowania, czyli znaczniki form, infut.
2. Przede wszystkim musisz poczytać o sesjach
3. Dane możesz trzymać na początek w plikach (albo jak chcesz możesz też w bazie, ale polecam pliki na początek), np.: według formatu login | zachaszowane hasło
Cytat
login1|381c44e2c3810cfebcb7807a4b7a7a44
login2|226c413a7ca08de59b886e427ac40bcc
login3|3ca484fae7d21bb8e4649b649639c475
i.t.d

P.S. poszukaj też na forum, temat bardzo popularny.
Prezes
No i cos tam wydusilem z tym logowaniem ale..
Jak sie loguje to musze odswierzyc strone jak tego sie pozbyc? gdzies wyczytalem o headre("Location: index.php"); ale gdzie to mam wstawic etc. Kolejne pytanie jak zrobic dobre wylogowanie by po nacisnieciu "wstecz" nie zalogowac sie ponownie? I ostatnie pytanie w tym poscie. CZy to cale logowanie ma sie opierac na ilu plikach (najlepiej)? Czy robic tak ze w index.php jakis tam zwykly kod html z form do logowanie potem login.php - sprawdza etc kolejny plik ze jak wszystko bedzie ok to mnie przekieruje i jeszcze jeden do wylogowania questionmark.gif?
A i w woli scislosci to to nie ma byc logowanie tylko dla admina ale dla roznych uzytkownikow!
Pozdrawiam
kicaj
Poczytaj o header()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Umiesc to przed znacznikami html (najlepiej na samej gorze)
BzikOS
Przeniesione z php Skrypty (forum to dotyczy gotowych skryptów).
Prezes
No ale mam poki co wszystko w jednym pliku. i co mi to header da? bo z tego co sie orientuje to on przekierowuje czy nie? no i przekierowanie z index do index to bzura nigdy ta strona mi sie nie otworzy.
Ja moze dam kod jaki mam:
index.php (innych plikow nie mam)
  1. <?
  2. session_start(); //rozpoczęcie sesji 
  3. ?>
Dalej leci kod html tabela itp. i w jeden z komorek ma to
  1. <?
  2. $admin_login = 'admin'; 
  3. $admin_haslo = '123'; 
  4.  
  5. if($_SESSION[login]==$admin_login AND $_SESSION[haslo]==$admin_haslo) 
  6. {
  7. }
  8. elseif( $_POST[login]==$admin_login AND $_POST[haslo]==$admin_haslo ) { 
  9.  
  10. $_SESSION[login]=$admin_login; 
  11. $_SESSION[haslo]=$admin_haslo; 
  12.  
  13. } 
  14. else { 
  15.  
  16. echo &#092;"Logowanie dla twórców:<form name=\"form1\\" method=\"post\">
  17. <table align=&#092;\"center\" border=\"0\" cellspacing=\"0\" cellpadding=\"0\">
  18. <tr>
  19. <td>nick: </td>
  20. <td><input type=&#092;\"text\" name=\"login\"></td>
  21. </tr>
  22. <tr>
  23. <td> haslo: </td>
  24. <td><input type=&#092;\"text\" name=\"haslo\"></td>
  25. </tr>
  26. <tr>
  27. <td>&nbsp;</td>
  28. <td><input name=&#092;\"\" type=\"submit\" value=\"Zaloguj\"></td>
  29. </tr>
  30. </table>
  31.  </form>&#092;"; 
  32.  
  33. } 
  34.  
  35. ?>
Cyberbo
Cytat
Kolejne pytanie jak zrobic dobre wylogowanie by po nacisnieciu "wstecz" nie zalogowac sie ponownie?

Ja się przyłączam do tego pytania winksmiley.jpg
kicaj
Cytat(Prezes @ 2004-06-16 17:42:56)
...bo z tego co sie orientuje to on przekierowuje czy nie? no i przekierowanie z index do index to bzura nigdy ta strona mi sie nie otworzy.

header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() bedzie pod jakims warunkiem, np. jesli dane z formularza sa prawidlowe to wtedy jest uruchamiane przekierowanie strony smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.