Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dostęp do bazy Mysql w php4
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
krystekk
Witam!

Mam problem z dostaniem się do bazy danych ze strony php.
W skrypcie łączenie z bazą mam dobrze, problem jest chyba w konfiguracji ścieżek w Apache.
Mam jeszcze starą wersję serwera Apache 1.3.12 i php4.
Działa mi Apache i interpreter php, ale nie używa stworzonej bazy.
Konfiguracja Apache wygląda u mnie następująco:
DocumentRoot "C:/apache/htdocs"
<Directory "C:/apache/htdocs">
czyli standardowa konfiguracja. Natomiast stronę z plikami mam w innym katalogu (nie w standardowym htdocs), podałem jej ścieżkę w dyrektywie UserDir i strona mi działa, ale nie łączy się z bazą mysql. Bazę mam w standardowej lokalizacji C:/apache/mysql. Kiedy przegram stronę do standardowej lokalizacji "C:/apache/htdocs" wszystko działa, strona widzi bazę mysql. Gdzie muszę ustawić jakąś ścieżkę, aby strona łączyła się z bazą z lokalizacji określonej w dyrektywie UserDir (nie chcę mieć plików swojej strony razem z innymi standardowymi plikami php w katalogu htdocs).
Proszę o pomoc, jak to ustawić, aby z innej ścieżki strona łączyła mi się z bazą w standardowej lokalizacji (apache/mysql)?
mat-bi
to jak ty się łączysz? Myślałem, że wystarzcy mysql_connect
krystekk
A może to coś nie tak z konfiguracją PHP? Nie wiem, w każdym razie jak próbuje uruchomić plik php, który ma się łączyć z bazą to pojawia się komunikat:
"Warning: Failed opening 'prepend.php3' for inclusion (include_path='\apache\includes;\apache\htdocs\;\apache\htdocs\phpmyadmin') in Unknown on line 0"
Co jest nie tak?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.