Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tracer plików PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bulimaxiu
Witam. Mam średnio duży serwis na serwerze, który został wykonany dawno temu przez dość niesfornego informatyka. Kod jest porozrzucany po całym serwerze, nie wiadomo gdzie jest co. Czy istnieje jakieś narzędzie wskazujące, które pliki są wykorzystywane przez serwis? Chciałbym uniknąć analizy skryptu punkt po punkcie.
CuteOne
Do każdego skryptu na początku dodaj
  1. <?php echo __FILE__.'<br>'; ?>

wyświetlone zostaną nazwy plików wraz ze ścieżką, które zostały uruchomione/dołączone

jeżeli używasz sesji to do pliku nadrzędnego [zwyczajowo jest nim index.php do którego includowane są pozostałe pliki] na początku pliku wstaw
  1. <?php
  2. ?>

a na końcu

1. <?php
  2. ?>
wookieb
1) Profilowanie w xdebug i podgląd logów np w WinCacheGrind, KCacheGrind
2) inclued
bulimaxiu
CuteOne: Na początku którego skryptu należy to umieścić? Jeśli chodzi Ci o wpis w każdym pliku PHP, to to nie wchodzi w rachubę, bo właśnie nie wiem, z których plików dany skrypt korzysta a jest ich mnóstwo i wpisanie takiej komendy we wszystkich istniejących plikach to zabawa na wiele, wiele godzin.

wookieb: to chyba przekracza moją wiedzę. Do tego niestety skrypty są na serwerze wirtualnym i admin pewnie mi tego nie zainstaluje sad.gif.
wookieb
Cytat(bulimaxiu @ 22.05.2011, 19:37:27 ) *
wookieb: to chyba przekracza moją wiedzę. Do tego niestety skrypty są na serwerze wirtualnym i admin pewnie mi tego nie zainstaluje sad.gif.

Zawsze możesz ściągnąć skrypt i sprawdzić wszystko lokalnie.
bulimaxiu
No, teoretycznie tak, choć parenaście giga materiałów to tak niezbyt...

A czy znacie może jakieś oprogramowanie np. do zarządzania projektami w PHP, które na podstawie kodu tworzyło by drzewko powiązanych plików, z których skrypt korzysta, ewentualnie ze wskazaniem klas i funkcji. Dawno temu widziałem jakiś program do HTML'a, który analizował strukturę kodu i robił z lewej strony drzewko struktury kodu, pokazywał że skrypt odwołuje się np. do jakiegoś pliku css - chodzi mi o coś podobnego, tylko że w strukturze kodu PHP. W takiej sytuacji bym się pokusił o ściągnięcie tych kilkunastu giga.
kiler129
@up: możesz spróbować to ogarnąć za pomocą NetBeans ale zaopatrz się w komputer z szybkim procesorem, sporym ramem i dużo czasu wink.gif
CuteOne
Chwilka... chcesz ściągać kilkanaście giga danych gdy wystarczą ci tylko pliki php[i pochodne]questionmark.gif Jak to ujął pewien pers z filmu 300 "This is madness"

Widzę tu dwa wyjścia:

1. Napisz sobie downloadera, który pobierze za Ciebie z serwera pliki, które mają rozszerzenia .php(2,3,4,5), .js, .css, .html, .phtml i jakie ty tam jeszcze używasz. Odpal je lokalnie i sprawdzaj, które ci są potrzebne

2. Tak jak już wcześniej mówiłem... napisz sobie skrypt, który przeleci przez wszystkie foldery na serwerze, wyszuka i doda na początku plików z rozszerzeniem .php
  1. <?php
  2. echo __FILE__.'<br>';
  3. ?>

W pierwszym przyda się rodzina funkcji ftp w drugim readdir -> manual i jedziesz ;]
bulimaxiu
kiler129: o! spróbuję, zobaczę co z tego wyjdzie.
CuteOne: wiem, że to "madness". Ad. 1. no to ma szansę się udać, tylko ograniczę do skorzystania z FileZilla i "Szukaj zdalnych plików" zamiast pisania downloadera - wyszuka co chcę i zachowa strukturę katalogów. Ad. 2. Na to rozwiązanie nie wpadłem, ale faktycznie spróbuję w ten sposób i zobaczyć co się odpala

Dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.