Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Strona bez tabel
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomek1973
Dowiedziałem się, że Google gorzej pozycjonuje stronę, w której poszczególne elementy rozmieszczone są za pomocą <table></table>

Wymyśliłem, że dobrym rozwiązaniem jest CSS, jednak jak za jego pomocą ustawić 3 kolumny?

Bardzo proszę o pomoc.
Ulysess
DIV

robisz DIva main a w nim 3 inne ktorym nadajesz atrybut float: left;

tomek1973
  1. <body background="tlo.jpg">
  2.  
  3.  
  4. <div class="ex">
  5.  
  6. <div class="ex1" >
  7.  
  8. 1111
  9.  
  10. </div>
  11.  
  12. <div class="ex2" >
  13.  
  14. 222222
  15.  
  16. </div>
  17.  
  18.  
  19. <div class="ex3" >
  20.  
  21. 333
  22.  
  23. </div>
  24.  
  25.  
  26. </div>
  27.  

Dziękuję za podpowiedźexclamation.gif!
Napisałem coś takiego (powyżej) i wszystko wyświetla się prawidłowo (oczywiście wcześniej zdefiniowałem warstwy <div>).

Mam jednak pytanie, czy taki sposób jest dobry, czy jest jakiś lepszy sposób?
I drugie pytanie, czy właściwe jest wykorzystanie <center> do wyśrodkowania zawartości na stronie, czy powinienem zrobić to inaczej?
hieroshima
CSS służy do tego aby oddzielić wygląd strony od treści dlatego nie ustala się tła w htmlu tak jak to masz ty. Atrybut background należy ndać w css

body { background: url(tlo.jpg) repeat;} <-- w przypadku jeśli chcesz powielać tło w poziomie i w pionie, repeat- x jeżeli w poziomie lub repeat-y w pionie

Do wyśrodkowania strony również używa się cssa przez nadawanie marginesów

body { margin: 0 auto;} spowoduje wycentrowanie całej strony
wNogachSpisz
Tabelki są lepiej zoptymalizowane niż divy.
Szybciej się ładują, płyniej przewijają.

Na tym się kończą ich zalety.
Ulysess
hieroshima jeżeli margin: 0px auto; ustawi w klasie EX to wtedy tylko div będzie wycentrowany wink.gif
hieroshima
no tak aha bo on chce wycentrować to co jest w klasie ex tongue.gif fakt to nie musi być cała storna wink.gif no to Ulysess dobrze mówi smile.gif lepiej będzie w css:

.ex {margin: 0 auto;}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.