Dziękuję za podpowiedź! Napisałem coś takiego (powyżej) i wszystko wyświetla się prawidłowo (oczywiście wcześniej zdefiniowałem warstwy <div>).
Mam jednak pytanie, czy taki sposób jest dobry, czy jest jakiś lepszy sposób? I drugie pytanie, czy właściwe jest wykorzystanie <center> do wyśrodkowania zawartości na stronie, czy powinienem zrobić to inaczej?
hieroshima
21.04.2011, 20:49:36
CSS służy do tego aby oddzielić wygląd strony od treści dlatego nie ustala się tła w htmlu tak jak to masz ty. Atrybut background należy ndać w css
body { background: url(tlo.jpg) repeat;} <-- w przypadku jeśli chcesz powielać tło w poziomie i w pionie, repeat- x jeżeli w poziomie lub repeat-y w pionie
Do wyśrodkowania strony również używa się cssa przez nadawanie marginesów
body { margin: 0 auto;} spowoduje wycentrowanie całej strony
wNogachSpisz
21.04.2011, 23:50:10
Tabelki są lepiej zoptymalizowane niż divy. Szybciej się ładują, płyniej przewijają.
Na tym się kończą ich zalety.
Ulysess
22.04.2011, 07:16:46
hieroshima jeżeli margin: 0px auto; ustawi w klasie EX to wtedy tylko div będzie wycentrowany
hieroshima
22.04.2011, 11:42:34
no tak aha bo on chce wycentrować to co jest w klasie ex fakt to nie musi być cała storna no to Ulysess dobrze mówi lepiej będzie w css:
.ex {margin: 0 auto;}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.