Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Strona dla innych, oraz Merkury
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Andrewm
Witam, dwa małe pytanka
- Jak zrobić, abym inni mogli wejść na moją stronę, którą mam umieszczoną na kompie (Mam xampp'a, oraz strona jest w folderze htdocs. Pamiętam że kiedyś udostępniłem ją za pomocą hamahci, czy da radę zrobić to jakoś inaczej?)

- Nie mogę wysyłać emaili z mercurego i szczerze mówiąc trochę się w nim gubię, podejrzewam że jest to spowodowane tym, że mój serwer jest tylko testowy i zostawiłem go praktycznie bez zmian po instalacji.

- Szczerze mówiąc php nie jest dla mnie zbyt trudne, ale gubię się w zagadnieniach związanych z nie tyle php&mysql, ale z funkcjonowaniem sieci (co to są porty, ftp, jak działa mercury, jak udostępnić stronę itd.). Dlatego jak by ktoś znalazł linka (ja trochę szukałem) do jakiegoś poradnika/artykułu w którym znajdę coś na ten temat to byłbym niezmiernie wdzięczny wink.gif
AlexDeLarge
1. Musisz innym podać swoje IP (jeśli jest zmienne: googluj dyndns) i mieć otwarte porty w firewallu i/lub dmz w routerze.
2. Merkury to generalnie działa podobnie jak Ziemia. Jeszcze nie wiadomo skąd się bierze grawitacja, więc dokładnie to nie wiem, ale...jak sądzę chodzi Ci o Mercury Mail Transport System. Do wysyłania e-maili z lokalnego serwera. To jest karkołomnie zadanie, a poczta i tak będzie trafiać do spamu. Lepiej skorzystaj z serwera SMTP np. na o2.
hyhyhy
A nie lepiej wykupić hosting (grosze) i mieć problem z głowy, niż stawiać u siebie?
Andrewm
1. Dzięki dzisiaj jeszcze spróbuje i jak co będę pisał.

2. Ten serwer lokalny służy do testowania i chciałem sobie potestować wysyłanie emaili, ale chyba skorzystam z propozycji AlexDeLarge
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.