Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Generator kodu, na podstawie 2 zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mstore
Witam!

Mam problem, potrzebuje stworzyć teoretycznie prostą rzecz, ale nie wiem jak się za to zabrać. Przejdę do meritum:

Chce stworzyć skrypt w php, który składał się będzie z formularza, w którym deklaruje zmienną 1 i zmienną 2. I przycisku generuj. A efektem tego ma być:

wyrzucenie kodu z zadeklarowanymi wcześniej zmiennymi, albo stworzenie podstrony o nazwie: nazwastrony.pl/zmiennej 1.html (bądź php).

Obrazowo rzecz biorąc:

Mam stronę, i chce zautomatyzować tworzenie podstron, każda strona składa się ze stałego kodu i dwóch zmiennych.

Efekt wygenerowanego kodu/ podstrony powinien wyglądać następująco:

Legenda:
text1 - zmienna 1
text2 - zmienna 2

1. <title>text1 - mojastrona.pl</title>
  2. </head>
  3.  
  4. <iframe src="http://mojastrona.pl/test/text2" width="100%" height="100%" scrolling="auto" frameborder="no" style="margin: 0; padding: 0;"></iframe>
  5. </body>
  6.  

Dziękuje za wszelką pomoc, mstore
mstore
Jestem w tym zielony, mogę prosić o jakieś obrazowe wykonanie czegoś podobnego?
nekomata
Zależy jak to chcesz zrobić bo masz kilka możliwości : możesz do każdej podstrony tworzyć plik html co jest durnym rozwiązaniem bo jakbyś potem chciał zmienić szablon html a pozostawić text1,text2 to będziesz musiał edytować 50 plików ręcznie. Drugim rozwiązaniem byłoby dodanie tych 2 zmiennych do bazy mysql , i potem tylko odpowiednim linkiem pobierać nazwę podstrony i voi'la wszystko to możesz zrobić w jednym pliku wyglądało by to tak :
  1. if(isset($_POST['submit'])){
  2. // pobierasz dane z formularza wpuszczasz do mysql biggrin.gif
  3. }
  4. elseif(isset($_GET['podstrona'])){
  5. // pobierasz z mysql i wyświetlasz podstronę
  6. }
  7. else{
  8. // wyświetlasz formularz do dodawania.
  9. }

taki uproszczony szkielet powinien rozwiązać twój problem , btw : jeśli nie piszesz o czymś unikalnym / ciekawym / zaawansowanym to na gotowca tu nie licz.
Voilà !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.