Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zastosowanie pętli..
Forum PHP.pl > Forum > PHP
miras
Witam, mój problem polega na tym iż chcę zrobić spis adresów i adresy muszą być dodawane następująco -
$adresy = ("123.456.789:27015" , "9123.456.789:27015");

Ip jest takie samo zmienia się tylko port musze to mieć od 27015 do 27075 - troche bez sensu przepisywać ręcznie - więc zrobiłem pętelke, ale nie wiem jak ją zastosować ..
  1. <?php
  2. $adres = '91.210.128.50:';
  3. for( $x = 27015; $x <= 27075; $x++ )
  4. echo $adres.$x."<br />";
  5. ?>

Liczę na Waszą pomoc.
MateuszS
No twój skrypt powinien wyświetlić te IPki z portem. Jeżeli chcesz te adresy jakoś zachować, użyj tablicy.

1. <?php
  2. $adres = '91.210.128.50:';
  3. for( $x = 27015; $x <= 27075; $x++ )
  4. $adresy[] = $adres.$x;
  5. ?>
  6.  
miras
Ok to działa a jak zrobić jeżeli serwer jest wyłączony to, żeby nie wywalało błędów tylko żeby zaliczyło że jest 0 graczy na tym serwerze ?

http://monitoring.xaa.pl/e.php coś takiego się robi .

Wyskakuje dosyc duzo błędów a na samym dole wynik..
nospor
No to zanim wykonasz array_merge() to sprawdz czy wszystkie dane uzyte do array_merge() są poprawne. No wiesz, masz uzyc IF (jesli)

"Jesli gdzyb to muchomor to go nie jem."
A ty teraz masz
"Czy grzyb to muchomor czy nie to ja tego nie sprawdzam i jem a potem placze ze sie zatrulem" winksmiley.jpg
miras
Jeżeli rozpatrywałbym przypadek z grzybami to nie było by tak trudno - tylko jak sprawdzić czy serwer jest włączony ? ;>
erix
Puść mu pinga. winksmiley.jpg
miras
Zastanawiam się nad jedną opcją - sprawdze czy jest nazwa serwera - jezeli bedzie to znaczy ze serwer jest online jezeli nie to offline winksmiley.jpg tylko czy to bedzie dobre rozwiązenie ?
nospor
Przeciez bledami pluje ci array_merge. Napisalem ci, ze zanim cos wlozysz do array_merge to sprawdz czy to cos jest poprawne. To nie ma zadnego związku bezposredniego z pingami.
miras
Ma, bo jeżeli ping wynosi 0 to serwer jest wyłączony... tylko jak to teraz zrobić..
nospor
Nie rozumiesz mnie.
Jesli serwer jest wyłączony to do array_merge zapodasz zle dane i array_marge wywali ci blad.

Zanim WIEC WLOZYSZ TE ZLE DANE DO ARRAY_MERGE TO SPRAWDZ TE DANE.

1. //tu cos robisz z pobraniem z serwera
  2. //w wyniku czego otrzymales dane, ktore wkladasz do array_merge
  3. //ale zanim wlozysz te dane do array_merge to zrob najpierw IF (daneok)
miras
to w tym miejscu musi byc ten warunek tylko ja nie mam pojęcia jak to ułożyć..
//Pobieramy dane
$data = array_merge($pq_data->query_info($ip), $pq_data->query_rules($ip), $pq_data->query_players($ip));
//Wyświetlamy dane:

nospor
tak to jest jak sie poszczegolne wyniki wklada od razu do funkcji zamiast najpierw do zmiennych a potem mozna spokojnie operowac na zmiennych.
Najpierw te query zapisuj do zmiennych, potem rob IF na tych zmiennych i gdy wszystko bedzie ok to dopiero array_merge na zmiennych
miras
zrobiłem to lecz nadal nie mam pomysłu jak to sprawdzić..
  1. $pq_data->query_info = $info;
  2. $pq_data->query_rules = $rules;
  3. $pq_data->query_players = $players;
  4. IF $info = co tu daćquestionmark.gif
nospor
Robisz to totalnie na "odwal sie". zero myslenia czy znajomosci skladni przypisania...

$info = $pq_data->query_info($ip);
analogicznie reszta.

A jaki warunek? A co przyjmuje array_merge? Tablice. Musisz wiec sprawdzic czy kazda zmienna jest tablica (is_array())
miras
Jak byś spędził przy tym tyle czasu co ja to też by Ci się odechciało....
  1. //Pobieramy dane
  2. $infor = $pq_data->query_info($ip);
  3. $rules = $pq_data->query_rules($ip);
  4. $players = $pq_data->query_players($ip);
  5. if (is_array($info,$rules,$players))
  6. {
  7.  
  8.  
  9. $data = array_merge($infor, $rules, $players);
  10. //Wyświetlamy dane:
  11. }
  12. else
  13. {
  14. }

Jeżeli o to chodziło to gdzie wstawić else ? gdy wstawiam pod wyświetleniem sumy wywala błąd.

Dobra zrobiłem ;}
  1. //Pobieramy dane
  2. $infor = $pq_data->query_info($ip);
  3. $rules = $pq_data->query_rules($ip);
  4. $players = $pq_data->query_players($ip);
  5. if(is_array($infor))
  6. {
  7. $data = array_merge($pq_data->query_info($ip), $pq_data->query_rules($ip), $pq_data->query_players($ip));
  8. //Wyświetlamy dane:
  9. }

najgorszym problemem teraz to jest prędkość pobierania tych informacji - ale to raczej wina serwera. dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.