Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Rozbicie danych.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
abdiel
Korzystam z getK2 - ale to chyba nie istotne winksmiley.jpg
Mam dane które po pobraniu z istniejącej już bazy danych prezentują się w taki sposób:
[{"id":"5","value":"325,000 - 326,000 per annum"},{"id":"6","value":"London"},{"id":"7","value":"Professional Services"},{"id":"8","value":"Administration"}]

W ten sposób są one zapisane w bazie danych w jednym polu.
Jak z takiego oto cuda powyżej mogę wyciągnąć osobno id i jego wartość?
czyli dla powyższego przykładu osiągnąć coś takiego 5 : 325,000 - 326,000 per annum lub 7 : Professional Services.
albo te wartości przypisać do jakiś zmiennych.
Nie wiem kompletnie jak to ugryźć :/
potreb
unserialize

A potem sobie rozbijasz tablice, albo wyciągasz pojedyncze elementy

/// masz rację tehaha, a przy okazji nawet nie widziałem o tej funkcji smile.gif
tehaha
@potreb ta funkcja nie zadziała bo to jest json

użyj json_decode()

1. print_r(json_decode('[{"id":"5","value":"325,000 - 326,000 per annum"},{"id":"6","value":"London"},{"id":"7","value":"Professional Services"},{"id":"8","value":"Administration"}]'));
abdiel
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Dobrze, że można zawsze liczyć na pomoc smile.gif
Za raz przetestuję obie wersje smile.gif

Hej.
To jeszcze raz ja.
Sorka, że Was męczę, ale czy moglibyście mi jeszcze powiedzieć (za co byłbym ogromnie wdzięczny smile.gif ) jak te dane, które później on wypluwa przeinaczyć na inny format?

1. Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 5 [value] => Ł25,000 - Ł26,000 per annum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 6 [value] => London ) [2] => stdClass Object ( [id] => 7 [value] => Professional Services ) [3] => stdClass Object ( [id] => 8 [value] => Administration ) ) Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 5 [value] => Ł25,000 - Ł26,000 per annum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 6 [value] => London ) [2] => stdClass Object ( [id] => 7 [value] => Professional Services ) [3] => stdClass Object ( [id] => 8 [value] => Administration ) )

EDIT:

Nikt nie pomoże ? wstydnis.gif
thek
Ale po co inny format? To co podałeś teraz jest bardzo wygodne do używania. Masz tablicę obiektów, a więc posługujesz się ładnie pętlami i operatorami dostępu: tablicowym [] oraz poprzez wskaźnik ->
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.