Na początku tworze sobie mapkę 10x15 z <div id="odpowiedni numer kafelka"> w PHP:
<?PHP $x=0; $numer= 1; for($x;$x<10;$x++){ $y=0; for($y;$y<15;$y++){ echo'<div id="k'.$numer.'"></div>'; //tutaj sobie numeruje kafelki nadając im odpowiednie id od 1 do 150 $numer++; } } ?>
<script type="text/javascript"> function Mapa(pozX,pozY) //piszę sobie funkcje Mapa która przeleci się po wszystkich kafelkach , nadając im odpowiednią klasę (dla odpowiedniego pola) pobraną z bazy danych. zmienne pozx pozy są nieistotne dla problemu pomagają one określić od kafelka z jakimi współrzędnymi zacząć rysować mapę { var numer = 1; //numer kafelka -> jak widać z kodu PHP wyżej id odpowiedniego diva var m = 0; for( m ; m<10 ; m++){ var n = 0 ; for( n ;n < 15 ; n++){ $.ajax({ type: "POST", url: "kafelek.php", data: {x: (pozX+m), y: (pozY+n)}, success: function(msg){ $("#k"+numer).addClass(msg); // ta linie nie działa prawidłowo otóż nie dodaje klas.Problem polega na tym że nie widzi tutaj zmiennej numer, za każdym razem wykonuje to dla znacznika o id ="#k".Wiem to stąd że dopisałem sobie div o takim id i tam dodało mi klasę.Jak sprawdziłem sobie ten kod w Firefox to konsola błędów o dziwno nie wywaliła żadnych błędów, dlatego nie wiem co tu jest źle. } }); numer++; } } } Mapa(1,1); //wykonanie funkcji mapa z zmiennymi 1,1 </script>
<?PHP //kafelek.php function Baza($zapytanie) { mysql_query("SET character_set_results = 'utf8', character_set_client = 'utf8', character_set_connection = 'utf8', character_set_database = 'utf8', character_set_server = 'utf8'"); return $query ; } $x= $_POST['x']; $y= $_POST['y']; Baza("SELECT type FROM map WHERE (x='$x' AND y='$y')"); echo 'typ_'.$dane['type'] ; //tutaj zwraca nazwę klasy która powinna być wstawiona do diva np: typ_ziemia, typ_pustynia,typ_morze ?>