Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz i kodowanie znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
simon86
Witam mam takie zapytanie.
Wysyłam formularzem tekst zczytany z bazy danych:
  1. print '<form method="post" >
  2. Wybierz swoją jednostkę:
  3. <select name="jednostka" style =" width: 300px">
  4. <option></option>';
  5.  
  6. $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM `osrodki_sala`");
  7. while ($rekord = mysql_fetch_assoc ($wynik)) {
  8. print '<option>'.$rekord['kod_osrodka'].'</option><br>';
  9. }
  10. print '</select><br><br>
  11. <input type="submit" name="submit" value="Wybierz" />
  12. </form>

Problem polega na tym, że jeśli wybiorę z tej listy rozwijanej nazwę jednostki ktora zawiera polskie znaki to nie realizuje mi np takiego warunku:
  1. if ( $_POST['jednostka'] == 'Sekcja Finansowa' OR $_POST['jednostka'] =='Dział Księgowości') {
  2. print 'Weszło w pętle';
  3. }

Z powyższego warunku gdy wybiorę z listy rozwijanej 'Sekcja Finansowa' to w pętle wchodz, natomiast gdy wybiorę 'Dział Księgowości' to już w tą pętle nie wejdzie :-/
Czy koś mi może wytłumaczyć gdzie tkwi przyczyna?
Dodam że w edytorze mam ustawione kodowanie ANSI a w bazie UTF-8, ale jak zmienie kodowanie w edytorze na UTF-8 to nic sie nie zmienia!
amii
A jakie kodowanie masz ustawione na stronie ? Konsekwentnie powinno być:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
Rid
W PHP stronę kodową możesz zadeklarować także tak:
  1. header('Content-type: text/html; charset=UTF-8');
.Jednakże same pliki powinny ,także skonwertowane do UTF-8 -najlepiej skonwertować w Notepad++ do UTF-8 bez BOM
Quadina
Poza kwestią kodowania, pomyśl o tym, aby w option dodać po prostu artybut value i przekazywać tę informację np. po ID elementu w bazie.
simon86
Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie muszę spróbować zakodowac wszystko bez wyjątku na utf-8 i zobacze jak to wyjdzie.
O zczytywaniu po ID również myślałem, ale tu mi również pojawił się problem, ponieważ dziwnym trafem czyty ttylko wybrane ID (nie wiem czemu) i sie poddałem z kwestią ID.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.