Hm mam dziwny problem, wiem, jak wszystko zrobić, żeby działało ale chciałem to jak najładniej zrobić, a mianowicie mam taka stronkę do logowania w której:
1. sprawdza czy jest zmienna sesji -> jak jest to wyświetla przez include zawartość pliku php który leży w katalogu usera (bez ogólnych praw dostępu)
2. sprawdza czy jest zmienna $_POST login i hasło, jak jest to łączy się z baza i sprawdza, jak wszystko ok to wyświetla to samo co powyżej, ale jest tu problem o którym na końcu.
3. Jeśli nie ma zmiennej sesji i nie ma $_POST, to wyświetla formularz logowania z action'em na ten sam plik.

Dołączany plik między innymi wyświetla dane z bazy, wiec ma tam require na plik dostępu do bazy i wywołuje funkcje łączenia taką samą jak wywołuje w punkcie 2.

PROBLEM:
Przy warunku 1 plik działa.
Przy warunku 2 plik nie działa bo wyświetla komunikat, ze już plik załadowany.

Rozwiązania:
1. Z linkiem, albo przekierowaniem odpada, chyba, żebym ten dołączany plik dal do katalogu publicznego. (chce tego uniknąć)
2. Mogę w pliku głównym dołączyć na początku przez require plik lączenia z baza i będzie działać w każdym warunku, a dołączany przerobić tak, żeby już wywoływał funkcje łączącą, a nie ją dołączał. Tylko, że ten dołączany plik będzie taki trochę zależny i "niesamodzielny".

Co byście mi proponowali jako rozwiązanie?