Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Domyslna wartosc Rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hosiek
Mam 20 rekordów w bazie, 3 z tego wypełnia uzytkownik przy rejestracji, 3 to domyslne pole którę zawiera tekst "Brak" i reszta to pole domyslne które zawiera wartosc liczbową "0" lub 500"
przy rejestracji wszystko jest ok poza polami z domyslną wartoscią "Brak" Nie dodaje tego poprostu jest puste przy rejestracji, jak temu zaradzic ?
wlasnie zauwazyłem ze tam gdzie miala byc domyslna wartosc 500 jest 0, czyli to tez trzeba naprawic
CuteOne
Wstawić w zapytanie values('Brak' questionmark.gif
Hosiek
gdzie to zapytanie wstawic ? przy tworzeniu uzytkownika ? nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś ale w bazie mam ustawioną domyslną wartosc, i jak zrobie przez phpmyadmin konto poprzez dodaj to jest wszsytko ok, jednak jak dodam uytkownika poptrzez rejestracje w php to nie dodaje tego
ADeM
To Ty nie zrozumialeś chyba CuteOne. Wstaw po prostu to 'Brak' na stałe przy tworzeniu użytkownika za pomocą php.
nospor
Pewnie przy rejestracji wkladasz '', czyli NIC, wiec nic dziwnego ze zamiast domyslnej wartosci masz NIC. Pokaz lepiej kod dodawania
Hosiek
  1. $zapytanie = mysql_query("INSERT INTO users VALUES ('','$Imie_Nazwisko_dodane','$Haslo_dodane','$Mail_dodane','','','','','','','','','','','','','','','','')") or die(mysql_error());

a ma byc tak ?
  1. $zapytanie = mysql_query("INSERT INTO users VALUES ('','$Imie_Nazwisko_dodane','$Haslo_dodane','$Mail_dodane','500','','','Brak','Brak','Brak','','','','','','','','','','')") or die(mysql_error());

Dzieki wsyzstkim ale wolalem zapytac, bo jak by sie dało w mysql dać domyslna i by działało to lepiej bylo bo moge w kazdej chwili zmienic domyslna w bazie a tak musze tutaj, dzieki jeszcze raz
nospor
Czyli tak jak mowilem, wkladasz NIC i sie dziwisz.
Reczne wpisywanie Brak to rozwiazanie polowiczne.

Pomijaj po poprostu te pola przy dodawaniu i wowczas automatycznie dostaną wartosc domyslna ustawioną w bazie. By skorzystac z pominiecia, musisz uzyc tej skladni:
insert into tabela (pole1,pole5, pole7) values ('wart1','wart5', 'wart7');
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.