Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiele połączeń z socketem na raz.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jankes83
Witam,

Mam taki problem:
Napisałem skrypt, który łączy się przez socket z pewną usługą na zdalnym komputerze. Zwracam wynik i przedstawiam go w przeglądarce. Dane te zmieniają sie praktycznie non stop, a ja za pomocą AJAXU pobieram nowe co 20 sekund. Zastanawiam się teraz jak optymalnie rozwiązać ten problem tak, żeby te same dane mogło sciągnąc 10 użytkowników. Dodatkowo chciałbym zeby kolejne 10 użytkowników mogłó połączyc sie z innym socketem na tej samej zasadzie. Myślałem o tym, żeby na serwerze uruchomić usługę, która skanowałaby wszystkie sockety bez przerwy i wrzucała dane do bazy. Jednak nie wiem, czy nie będzie to trwalo zbyt długo przy np. 5000 socketów. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam
kiler129
Kwestia jest taka jaka jest porcja danych. W wypadku gdy nie jest ona duża napisałbym usługę która pobiera co 20 sekund dane w pętli (a sama jest uruchomiona ciągle) i zapisuje je do pliku .txt (z fLock!)
Ajax pobiera dane z innego php`ka który z kolei plik .txt czyta. W ten sposób uniezależniasz zapytania użytkownika od zapytań do serwera z danymi.

Jeśli masz kilka socketów z danymi - uruchamiasz kilka "proxy" z róznymi adresami i nazwami pliku .txt - proste i szybkie winksmiley.jpg
Możesz nawet pominąć drugi kod php i bezpośrednio ajaxem pobierać plik txt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.